Maliar pomáhal založiť oheň pred hotelom s azylantmi, súd mu vymeral rekordne vysoký trest

Sudca, ktorý o osude 27-ročného umelca Thomasa Birleyho rozhodoval, pôvodne zamýšľal aj nad udelením doživotného pobytu za mrežami.

GWymsLqXsAAKKoF Thomas Birley, ktorého sudca poslal na deväť rokov za mreže pre ohrozovanie viac ako 200 žiadateľov o azyl v anglickom Rotherhame. Foto: X/pobl1975

Zamaskovaný Thomas Birley sa v auguste v anglickom Rotherhame podľa súdu podieľal na viacerých incidentoch v súvislosti s ohrozením života viac ako 200 žiadateľov o azyl ubytovaných v miestnom hoteli.

Napríklad hádzal drevo do ohňa v smetnom kontajneri, ktorý predtým niekto pritlačil k vchodovým dverám hotela, a spolu s ďalšími osobami sa pokúšal vyložiť naň ďalší smetiak. Po zásahu polície napokon nikto v hoteli neutrpel zranenia. Tiež mal hádzať na policajných ťažkoodencov pyrotechniku.

Obžalovaný muž z podpaľačstva vinu priznal. Rovnako tak zámer ohroziť ubytovaných azylantov v hoteli. Sudca mu preto uložil deväťročný trest odňatia slobody, čo predstavuje doposiaľ najdlhší trest uložený osobám zapojeným do augustovej vlny protiimigračných nepokojov v Spojenom kráľovstve. Píše agentúra AP.

Podľa sudcu bol takýto vysoký trest potrebný, pretože Birley je pre verejnosť nebezpečný, a pre páchateľa dokonca zvažoval doživotie pre rasovo motivovaný útok.

Sudca tiež vinníkovi ozrejmil, že jeho prípad bol jedným z najzávažnejších spomedzi desiatok prípadov, v ktorých rozhodoval v súvislosti s nepokojmi z augusta.

Počas augustovej vlny nepokojov došlo k podpáleniu knižnice, útokom na mešity a hádzaniu svetlíc na sochu premiéra Winstona Churchilla z čias druhej svetovej vojny. Polícia zadržala stovky ľudí a veľký počet osôb utrpel zranenia.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac