Poľsko vydalo zatykač na trojicu Bielorusov, obviňuje ich z únosu novinára

Traja predstavitelia Bieloruska mali podľa poľského súdu nelegálne nariadiť v roku 2021 odklon letu spoločnosti Ryanair, aby tak zadržali bieloruského pracovníka médií Ramana Prataseviča, ktorý bol na palube.

bývalý šéfredaktor bieloruského opozièného spravodajského portálu Nexta Raman Prataseviè Na archívnej snímke z roku 2017 bieloruská polícia zatýka novinára Ramana Prataseviča v Minsku. Foto: TASR/AP

Prataseviča spolu s jeho priateľkou zadržali 23. mája 2021 na letisku v bieloruskej metropole Minsk. Lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce z Atén do Vilniusu, v ktorom bol aj Pratasevič, tam totiž po odklonení muselo núdzovo pristáť pre údajnú bombovú hrozbu, ktorá sa ukázala ako falošná.

Úrad poľskej prokuratúry trojicu Bielorusov zapojených do odklonenia lietadla registrovaného v Poľsku identifikoval ako bývalého riaditeľa bieloruskej leteckej agentúry, vedúceho tímu riadenia letovej prevádzky v Minsku a pracovníka bieloruskej tajnej služby KGB. Píše o tom agentúra AFP.

Regionálny súd vo Varšave v dôsledku vyšetrovania v piatok vydal na nich zatykač. Hovorkyňa súdu Anna Ptaszeková uviedla, že hoci všetci majú pobyt mimo Poľska, nariadenie súdu umožňuje prokuratúre hľadať možnosti na ich medzinárodné stíhanie. Trojici podľa nej hrozí až 15 rokov odňatia slobody.

Ide totiž o obvinenie s priťažujúcimi okolnosťami, ktoré ho kvalifikujú ako „teroristický“ čin.

Zadržanie novinára a jeho priateľky spoločne s odklonom lietadla vyvolalo vo svete pobúrenie. USA, Kanada, EÚ aj Británia uvalili na Minsk pre tento incident sankcie. Medzinárodná organizácia civilného letectva OSN taktiež označila odklon za „nezákonný“.

Prataseviča začiatkom mája 2023 v Bielorusku odsúdili na osemročné väzenie za podnecovanie terorizmu, organizovanie masových nepokojov, hanobenie bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a ďalšie trestné činy. O niekoľko týždňov neskôr ho omilostili po nahratí videa, v ktorom sa k svojim údajným trestným činom priznal. Kritici však tvrdia, že tieto priznania boli urobené pod nátlakom.

(tasr)


Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac