USA a Irak sa dohodli: Americkí vojaci sa stiahnu z Iraku

Podľa plánu, ktorý bol všeobecne odsúhlasený, no vyžaduje si konečné schválenie vlád oboch krajín, by stovky vojakov opustili Irak do septembra 2025 a zvyšok by mal odísť do konca roku 2026.

posledný konvoj americkí vojaci sahovanie hranice prechod vojna v Iraku invázia Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Agentúra Reuters, ktorá správu priniesla, sa odvoláva na viaceré zdroje, medzi ktorými sú piati predstavitelia USA, dvaja predstavitelia iných koaličných krajín a traja irackí predstavitelia.

„Máme dohodu, jedinou otázkou teraz je, kedy ju oznámime,“ povedal vysokopostavený predstaviteľ USA. Podľa dohody by mali všetci koaliční vojaci do septembra 2025 opustiť leteckú základňu Ajn al-Asad na západe Iraku a výrazne znížiť svoju prítomnosť v Bagdade.

V Arbíle v poloautonómnom regióne Severný Kurdistan by mali zostať približne ďalší rok, aby podporili prebiehajúce operácie proti Islamskému štátu v Sýrii. Oficiálne oznámenie dohody sa malo pôvodne uskutočniť už pred niekoľkými týždňami, ale bolo odložené z dôvodu eskalácie konfliktu v Pásme Gazy a vyriešenia niektorých zostávajúcich detailov.

Washington a Bagdad sa tiež snažia dosiahnuť dohodu, ktorá by umožnila, aby niektorí americkí vojaci zostali v Iraku aj po roku 2026.

Americkí vojaci vpadli do Iraku v roku 2003 na základe správ, že sa tam nachádzajú jadrové, chemické a biologické zbrane, ktoré predstavitelia USA a Británie označili za bezprostrednú a netolerovateľnú hrozbu pre svetový mier.

Po zvrhnutí diktátora Saddáma Husajna nasledovali v Iraku roky konfliktov medzi etnickými a náboženskými skupinami. Z krajiny sa stiahli v roku 2011, no o tri roky sa tam vrátili na čele medzinárodnej vojenskej koalície bojujúcej proti Islamskému štátu (IS), ktorý v tom čase získal v regióne značný vplyv.

Iracká vláda považuje IS za porazený a pôsobenie koalície za ukončené. IS kedysi ovládal asi tretinu územia Iraku a Sýrie. V Iraku bol vyhlásený za porazený koncom roka 2017 a v Sýrii v roku 2019.

USA majú v Iraku umiestnených okolo 2 500 vojakov, ďalších 900 je v susednej Sýrii. Súčasťou koalície na boj proti IS sú aj ďalšie krajiny ako Nemecko, Francúzsko, Španielsko a Taliansko.

(tasr)


ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac