Pápež František navštívil Papua-Novú Guineu, ide o tretiu pápežskú návštevu tejto oceánskej krajiny

Pri tejto príležitosti hlava cirkvi vyzvala tamojších lídrov, aby zmiernili napätie s autonónmnym ostrovom Bougainville, keďže narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.

pápež František Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež politikom a diplomatom v Port Moresby povedal, že spolupráca by mohla priniesť definitívne riešenie štatútu Bougaiville, pričom by sa „zabránilo obnoveniu dávneho napätia“.

V roku 2019 hlasovalo v referende 98 percent obyvateľov Bougainvillu za odtrhnutie od Papuy-Novej Guiney. Výsledok hlasovania je podľa medzinárodných pozorovateľov slobodný a spravodlivý, ale je potrebné, aby ho ratifikoval parlament Papuy-Novej Guiney, ktorý sa podľa agentúry AFP obáva, že nezávislosť ostrova by mohla destabilizovať ich krajinu a pripraviť ju o rozsiahle prírodné zdroje.

Referendum bolo základom mierovej dohody z roku 2001, ktorá nasledovala po desaťročnej občianskej vojne medzi povstalcami z Bougainville, papuánskymi bezpečnostnými silami a zahraničnými žoldniermi. Vo vojne zahynulo približne 20-tisíc ľudí. Konflikt sa týkal prevažne deľby ziskov z ťažby zlata a medi, ako aj súvisiacej záťaže na tamojšie životné prostredie.

Hlava katolíckej cirkvi počas svojej návštevy, ktorú pred ním navštívil dvakrát aj Ján Pavol II, zároveň varovala lídrov ostrovného štátu, že z prírodných zdrojov ich krajiny musia mať prospech všetci obyvatelia.

„Tieto statky sú určené Bohom pre celú komunitu,“ povedal pápež papuánskym lídrom. Tamojších lídrov zároveň vyzval, aby zastavili „špirálu“ kmeňového násilia, ktoré podľa jeho slov „prináša mnoho obetí, bráni ľuďom žiť v mieri a bráni rozvoju“.

Klany medzi sebou na papuánskej vysočine bojujú už stáročia, ale prílev žoldnierov a automatických zbraní spôsobil, že súboje sú oveľa smrteľnejšie. Podľa AFP existuje málo spoľahlivých zdrojov o počte ľudí, ktorí zahynuli počas týchto bojov. Agentúry OSN však odhadujú, že v dôsledku násilia bolo vysídlených približne 100-tisíc ľudí.

(tasr)


ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac