Prieskum: nad zmenou zamestnania uvažuje necelá polovica Slovákov

Nad zmenou zamestnávateľa uvažuje tento rok necelá polovica Slovákov, častejšie mladí ľudia. Medziročne ide o mierny pokles o štyri percentá. Najčastejším dôvodom pri odchode z práce je vyššia mzda, lepšie pracovné prostredie či blízkosť pracoviska.

Germany Volkswagen Centrála Volkswagenu vo Wolfsburgu. Foto: TASR/AP

„Z výsledkov vyplynulo, že necelá polovica uvažuje nad zmenou pôsobiska, desať percent je už rozhodnutých tento krok urobiť. Najvýraznejšie to vidno na pracujúcich vo veku do 24 rokov, v ich prípade premýšľa nad zmenou až 78 percent,“ uviedla PR manažérka spoločnosti Ľubica Melcerová.

Doplnila, že v prípade lepšej pracovnej ponuky by zmenila zamestnávateľa viac ako štvrtina ľudí. Týka sa to najmä tých, ktorí za posledný rok ešte nezmenili prácu. V prípade zhodnej ponuky s tou, kde ľudia aktuálne pracujú, by odišlo od súčasného zamestnávateľa 17 percent z nich.

Zmeniť prácu sa neboja najmä mladí ľudia. V prípade vekovej skupiny 35 až 44 rokov zmenilo za posledných 12 mesiacov zamestnávateľa 15 percent z nich. U ľudí starších ako 55 rokov to bola desatina.

„V ostatných 12 mesiacoch zmenilo zamestnávateľa 14 percent zamestnancov a zamestnankýň na Slovensku, týka sa to najmä najmladších ľudí na trhu práce, čiže vo veku od 18 do 24 rokov. Viac ako tretina z nich zmenila pôsobisko za posledný rok, štvrtina dokonca za posledných šesť mesiacov,“ spresnila Melcerová.

Najčastejším dôvodom pri odchode z práce je vyššia mzda. Ďalej nasleduje lepšia náplň práce, slušnejší prístup k ľuďom, lepšie pracovné prostredie či blízosť pracoviska. Výpoveď dávajú na Slovensku oveľa viac zamestnanci ako zamestnávatelia. Za posledných 12 mesiacov dalo výpoveď 55 percent ľudí a dostalo ju len 17 percent.

Rovnaké percento respondentov uviedlo, že sa im skončil pracovný pomer na dobu určitú. Zmenu k lepšiemu v novej firme potvrdilo 60 percent z opýtaných zamestnancov. Naopak, pre necelú desatinu to bola zmena k horšiemu.

(tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac