V prezidentských voľbách v Alžírsku má zatiaľ najvyššiu podporu súčasná hlava štátu

Alžírčania sa v sobotu vybrali k volebným urnám, aby odovzdali svoj hlas v prezidentských voľbách. Podľa všeobecných očakávaní v nich opätovne zvíťazí súčasný prezident Abdal Madžíd Tabbún.

Prezidentské voľby v tejto severoafrickej krajine bohatej na zemný plyn sa konajú päť rokov po dlhých prodemokratických protestoch. Tie viedli k zosadeniu prezidenta Abdal Azíza Butefliku, ktorý bol pri moci dve desaťročia, a vzniku dočasnej vlády, pripomínajú agentúry AP a DPA.

Dátum volieb vyhlásili úrady už v marci, teda ešte skôr, ako sa pôvodne očakávalo. Podľa AP sa tak predišlo zvýšenému napätiu a armádou podporovaný Tabbún je pripravený zvíťaziť nad dvoma ďalším kandidátmi, jedným islamistickým a druhým ľavicovým.

„Hlasovanie nemá v Alžírsku taký význam, ako vo veľkých demokraciách,“ povedal 28-ročný obyvateľ krajiny. „Tam, odkiaľ pochádzam, sú výsledky a kvóty vopred stanovené v zákulisí vlády, tak aký má zmysel zúčastňovať sa na tejto volebnej fraške,“ dodal pre AP.

Tabbún (78) sa do funkcie dostal v decembri 2019. Tento rok kandiduje ako nezávislý kandidát s podporou niekoľkých strán vrátane politicky dominantného alžírskeho Frontu národného oslobodenia (FLN). Politik označil svoje prvé funkčné obdobie za prelomové a na predvolebnom zhromaždení voličom povedal, že „vrátil Alžírsko na správnu cestu“.

O post hlavy štátu sa pôvodne uchádzalo 26 kandidátov, no úrady nakoniec schválili len dvoch okrem samotného prezidenta. Podobne ako Tabbún aj zvyšní kandidáti zdôrazňujú potrebu účasti ľudí na voľbách.

Abdal Alí Hassaní Šaríf (57) z islamistickej strany Hnutie mierovej spoločnosti v rámci kampane apeloval na alžírsku mládež a hovoril o zvyšovaní zamestnanosti či reforme vzdelávania. Kandidát Jusef Aušiš, 41-ročný novinár, sa zameral skôr na problémy v oblasti ľudských práv. Ide o prvého kandidáta Frontu socialistických síl (FFS), ktorého strana postavila od roku 1999.

Podľa Andrewa Farranda, riaditeľa spoločnosti Horizon Engage zaoberajúcej sa geopolitickými rizikami, sa však obaja kandidáti sústreďujú viac na parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia v roku 2025. Podľa alžírskych zákonov sa politické strany financujú na základe počtu mandátov, ktoré získajú v parlamentných voľbách. Obaja preto dúfajú, že v nich získajú silnú pozíciu.

(tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac