Poľsko sabotovalo vyšetrovanie Nord Stream, tvrdí Berlín

Nemeckí vyšetrovatelia výbuchov plynovodov Nord Stream 1 a 2 obviňujú Varšavu, že nevykonala európsky zatykač vydaný na údajného páchateľa Wolodymyra Z., ktorý vraj s piatimi ďalšími potápačmi zničil rúry medzi Nemeckom a Ruskom.

Na snímke Švédskej pobrežnej stráže vidno únik z plynovodu Nord Stream 2, 28. septembra 2022. Foto: TASR/AP Na snímke Švédskej pobrežnej stráže vidno únik z plynovodu Nord Stream 2, 28. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Nemecká Spolková kriminálna polícia i spolková prokuratúra sú nespokojné s postupom poľských úradov, povedal anonymný predstaviteľ pre nemecký týždenník Welt am Sonntag. Ďalší anonym oboznámený z vyšetrovaním označil prístup poľských kriminalistov za „marenie spravodlivosti“.

V auguste tento istý názor vyjadril aj bývalý riaditeľ Spolkovej spravodajskej služby (BND) August Hanning. Vyhlásil, že prezidenti Poľska a Ukrajiny Andrzej Duda a Volodymyr Zelenskyj sa na sabotáži Nord Streamov dohodli, a páchateľa kryjú.

„Poľská vláda ho zjavne nechala ísť, aby zakryla svoju vlastnú účasť na útoku na ropovody,“ povedal Hanning pre Welt. „Operácie takýchto rozmerov sú nemysliteľné bez súhlasu politických lídrov zúčastnených krajín.“

Vyšetrovatelia tvrdia, že šesťčlenná posádka potápačov, ktorá údajne nastražila výbušniny z plachetnice Andromeda, bola vyškolená v Poľsku. Domnievajú sa tiež, že Varšava mohla poskytnúť logistickú podporu pre túto podmorskú operáciu.

Členovia posádky na Andromede sú podozriví, že si na palubu vzali vybavenie potrebné na útok v prímorskom letovisku Kołobrzeg, kde sa plavidlo sedem dní pred výbuchmi zastavilo.

Nemeckí vyšetrovatelia tiež obviňujú poľské orgány, že zámerne zadržiavajú videozáznamy z prístavu v Kołobrzegu. Toto odmietnutie podporilo nemecké podozrenia z utajovania.

Poľské úrady sú obvineniami z Nemecka pobúrené. „Tvrdenie, že Ukrajina uskutočnila túto akciu s poľským vedomím, je úplne nepodložené,“ povedal pre ľavicový denník šéf poľského Národného bezpečnostného úradu Jacek Siewiera. Obvinenia a narážky podľa neho pochádzajú z úzkeho okruhu bývalých proruských predstaviteľov, ktorí už nezastávajú mocenské pozície.

„Dúfam, že nemáme do činenia s organizovanou dezinformačnou kampaňou, v ktorej sa ľudia nechali zneužiť na obviňovanie Poľska,“ povedal Siewiera. Poľsko podľa neho vyšetruje všetky stopy vrátane možnosti, že do útoku bolo zapojené Rusko.

„Je smiešne veriť, že sme to urobili my, ale ak za útokom stojí Ukrajina, Nemecko by malo zastaviť vyšetrovanie, pretože pre Kyjev to bol legitímny vojenský cieľ,“ dodal vysokopostavený ukrajinský dôstojník, ktorý si želal zostať v anonymite.

Nemeckí vyšetrovatelia medzitým vylúčili operáciu pod falošnou vlajkou zo strany Rusov. Tvrdia, že sú si istí, že rozkaz na útok vydal bývalý vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

(sab)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac