Šéf CIA: Na začiatku vojny reálne hrozilo, že Rusko použije na Ukrajine jadrové zbrane

Britský denník Financial Times organizoval víkendovú konferenciu FT Weekend Festival, na ktorej vystúpili šéfovia tajných služieb Bill Burns (CIA) a Richard Moore (MI6). Prvý menovaný vyjadril obavy z reakcie Moskvy na prielom pri Kursku.

Šéf CIA William Burns. Foto: TASR/AP Šéf CIA William Burns. Foto: TASR/AP

Náhly prielom ukrajinských vojsk na severovýchode podľa Burnsa vyvolal obavy, že ruský prezident Vladimir Putin použije „tie najextrémnejšie opatrenia“.

„Na jeseň roku 2022 nastal moment, keď podľa mňa existovalo skutočné riziko možného použitia taktických jadrových zbraní,“ povedal v sobotu počas prvého stretnutia šéfov britskej a americkej spravodajskej služby.

„Prezident [Joe Biden – pozn. red.] ma poslal, aby som koncom roka 2022 hovoril s naším ruským partnerom Sergejom Naryškinom a veľmi jasne mu vysvetlil, aké by boli dôsledky takejto eskalácie, a naďalej sme sa k tomu vyjadrovali veľmi priamo,“ opísal rokovania v prvom roku rusko-ukrajinskej vojny.

„Nemyslím si, že si môžeme dovoliť nechať sa zastrašiť takýmto rinčaním zbraní alebo zastrašovaním, [ale] musíme si to uvedomiť,“ dodal.

Burns sa s riaditeľom ruskej zahraničnej rozviedky SVR Naryškinom v novembri 2022 stretol v tureckej Ankare. Ich stretnutie považovali pozorovatelia za prvé osobné stretnutie medzi vysokými predstaviteľmi oboch krajín od úplnej invázie Ruska na Ukrajinu vo februári toho roku.

Len mesiac predtým vyhlásil vtedajší ruský minister obrany Sergej Šojgu, že Ukrajina sa chystá použiť „špinavú“ bombu – podomácky vyrobenú výbušninu s rádioaktívnym obsahom. Jeho prejav opakovali ruské štátne médiá, ktoré tvrdili, že Kyjev zhromažďuje jadrové palivo na výrobu takejto bomby.

Západné tajné služby túto správu vyhodnotili ako prípravu na útok pod falošnou vlajkou, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zase odpovedal, že práve Rusko chystá takýto útok.

„William Burns odovzdáva posolstvo o dôsledkoch použitia jadrových zbraní Ruskom a o rizikách eskalácie pre strategickú stabilitu,“ informoval preto v novembri Biely dom.

Putin už predtým použil falošné obvinenia, aby ospravedlnil svoju rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, vyhlásil Moore, riaditeľ Tajnej spravodajskej služby (MI6).

„O jadrovej eskalácii hovorí len jedna strana, a tou je Putin. Je to hlboko nezodpovedné, ale nikto na Západe sa nenechá zastrašiť takýmito myšlienkami alebo akýmkoľvek iným správaním ruského štátu,“ povedal.

Kremeľ údajne podnecuje obavy Západu z možného použitia jadrových zbraní vo vojne. Na túto otázku z publika riaditeľ CIA odpovedal kladne.

„Nikdy som si však nemyslel – a to je názor mojej agentúry – že by sme sa tým mali zbytočne nechať zastrašiť. Putin je tyran. Z času na čas bude pokračovať v rinčaní zbraňami,“ doplnil.

Moore dodal, že využívanie kriminálnych živlov na fronte zo strany Ruska ukazuje, že Putin začína byť „zúfalý“.

(sab)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac