Denné povzbudenie: Ja som s vami

christin-hume-610U5teI5B4-unsplash Ilustračný obrázok. Foto: Christin Hume/unsplash.com

Keď nám niekto niečo hovorí pri svojom odchode, myslím tým vážny, definitívny odchod, určite to nebudú len také rečičky alebo „small talky“ o počasí a iných nepodstatnostiach. Také slovo jednoducho stojí za pozornosť.

Dnes vám chcem jedno pripomenúť, postaviť pred oči, položiť na srdce: 

„Ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta.“

Mt 28, 20

Toto sa píše v Matúšovi a je to úplne posledná veta celého Evanjelia. „Ja som s vami! Ja som s vami každý deň, vo všetkom som s tebou, blízko a nič to nezmení. Navždy.“

Ľudia, lebo my tu nemáme iba nejakú nádej, že smrťou sa nič nekončí, nemáme len nádej pre nebo, my máme sľub. Slovo, ktoré platí. „Ja som s vami.“

Viete, ja si myslím, že jedným z najväčších strachov v našom vnútri je strach zo samoty. Zostať sám. Nikoho nezaujímam, nikto mi úplne nerozumie a nevie, kto naozaj som. Keby ma ľudia nepotrebovali nejakým spôsobom, milovali by ma naozaj? Tá túžba, respektíve ten strach v nás, nás potom vie doviesť k všeličomu: držíme sa zubami-nechtami v nezdravom vzťahu, „makáme“ ako blázni a snažíme sa niečo dosiahnuť, nosíme masky a chceme sa ukázať len v dobrom svetle, robíme zvláštne kompromisy a tak ďalej a tak ďalej.

Predpokladám, že budete so mnou súhlasiť, že túto samotu sa dá prežívať aj uprostred mnohých ľudí, uprostred vzťahov, manželstva… hocikde.

Ale o tom, že Boh je s nami, ste už, predpokladám, počuli. Lenže: medzi informáciou a tým, že mám tú pravdu v srdci a žijem ju, je veľký rozdiel. A mne sa zdá, keď sa tak obzriem okolo seba, že z nás táto hlboká pravda, toto Ježišove posledné slovo málokedy vyžaruje.

Takže, čo s tým?

Jeden malý, jednoduchý, obyčajný krok. Veď keď máš niekoho vedľa seba blízko a on je s tebou vo všetkých situáciách, malých aj veľkých, úspešných aj totálne zahanbujúcich, nádherných, ľahkých ale aj ťažkých, čo budeš robiť? Rozprávať sa s ním o tom. Skrátka mu o tom všetkom úprimne, jednoducho, stále budem rozprávať. Celý deň, tam, kde som, v tom, čím práve idem. Chápete? Celodenný dialóg (poznámka pod čiarou: táto činnosť sa, mimochodom, zvykne označovať aj slovom „modlitba“). Nielen sporadické zhrnutie raz za deň, raz za čas. Celý deň beží tento môj vnútorný rozhovor: doma, v autobuse, obchode, v práci… všade. 

Lebo On je so mnou!

Chcem vám teda na srdce zvlášť položiť dnešnú myšlienku na záver: Najhoršia bolesť nie je trpieť, ale trpieť sám. A to my už nikdy nemusíme. A táto pravda, tento sľub, pre mňa všetko mení aj pre dnešný deň.

Denné povzbudenie môžete počúvať ako podcasty na stránke denníka Štandard, na SpotifyGoogle podcastApple podcast i na YouTube.

Ďalšie články