Pápež František pricestoval do Východného Timoru

Hlava cirkvi začala tretiu etapu cesty po juhovýchodnej Ázii a Oceánii. V pondelok pápeža čakajú stretnutia s východotimorskými politikmi a diplomatmi.

Snímka obrazovky 2024-09-09 o 10.08.03 Pápež František máva z auta v meste Dili vo Východnom Timore. Foto: TASR/AP

Na Východný Timor v roku 1989 zavítal aj pápež Ján Pavol II., ale Františkova návšteva je prvá od získania nezávislosti v roku 2002 a koná sa tesne po 25. výročí referenda podporovaného OSN, ktoré pripravilo cestu k jeho nezávislosti od Indonézie.

Agentúra AP pripomenula, že počas 24 rokov indonézskej nadvlády bolo zabitých až 200-tisíc Východotimorčanov. Katolícka cirkev zohrala v boji za nezávislosť Východného Timoru významnú rolu.

Jej biskup Carlos Ximenes Belo v roku 1996 získal spolu s ikonou boja za nezávislosť Východného Timoru Josém Ramosom-Hortom, dnešným prezidentom krajiny, Nobelovu cenu za mier, ktorá im bola udelená za spravodlivé a mierové riešenie konfliktu.

V roku 2022 však Vatikán priznal, že v roku 2020 Bela potrestal za sexuálne zneužívanie chlapcov. Sankcie zahŕňali obmedzenia jeho pohybu a výkonu služby. Zakázaný mal aj kontakt s maloletými i so samotným Východným Timorom.

Napriek sankciám, ktoré Vatikán potvrdil aj minulý týždeň pred Františkovou cestou, mnohí ľudia vo Východnom Timore naďalej stoja za Belom a odmietajú či bagatelizujú tvrdenia obetí jeho zneužívania.

Spravodajská televízia CNN pripomenula, že František sa počas svojich ciest obvykle stretáva s obeťami zneužívania duchovnými. Hoci to nie je v oficiálnom programe jeho návštevy vo Východnom Timore, niektorí analytici uviedli, že ak by sa k zneužívaniu vyjadril aj teraz, vyslalo by to silný odkaz tým v regióne, ktorí svoj prípad zo strachu nenahlásili.

(tasr)