Azerbajdžan ponúka pomoc pri tranzite plynu cez Ukrajinu do Európy

Krajina prevzatím úlohy sprostredkovateľa chce predísť paralýze distribúcie plynu na kontinent. V decembri totiž vyprší platnosť dohody medzi Ruskom a Ukrajinou. Ako referuje web Montel News, v piatok to povedal azerbajdžanský prezident Ilham Alijev.

Predseda vlády SR Robert Fico na oficiálnej návšteve Azerbajdžanu Prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev. Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Oslovili nás Rusko, Ukrajina a európske inštitúcie, aby sme uľahčili pokračovanie tranzitu plynu cez Ukrajinu,“ povedal Alijev na výročnom samite Ambrosetti v talianskom Cernobbiu.

„Chceme len podporiť tieto krajiny a tiež Ukrajinu, pretože ak sa zastaví tranzit cez Ukrajinu, distribučný systém plynu bude úplne paralyzovaný. Ak sa tento tranzit zastaví podľa plánu v decembri, niekoľko krajín EÚ bude čeliť vážnym ťažkostiam s fyzickým prístupom k zemnému plynu,“ dodal.

Alijev však podotkol, že zostáva optimista, pokiaľ ide o vyriešenie tejto otázky. Zatiaľ však nechcel zachádzať do podrobností. Pokiaľ ide o dodávky azerbajdžanského plynu do Európy, Alijev povedal, že jeho vláda rokuje s tromi európskymi krajinami o zvýšení vývozu do nich.

„Plynovod začína v Azerbajdžane a končí v Taliansku a na svojej ceste prechádza mnohými krajinami s rozšíreniami a prepojeniami v mnohých oblastiach,“ povedal azerbajdžanský prezident.

Taliansky priemysel nedávno varoval, že ďalšie prerušenie zostávajúcich ruských tokov by mohlo ovplyvniť bezpečnosť dodávok a viesť k cenovým skokom. Hoci značná časť tokov ruského plynu do EÚ bola zastavená po vypuknutí vojny na Ukrajine, niektoré krajiny, ako napríklad Taliansko, Rakúsko a Slovensko stále dostávajú ruský plyn v rámci ruskej tranzitnej dohody s Ukrajinou, ktorá platí do konca tohto roka.

Energetický expert a niekdajší šéf ukrajinskej plynárenskej prenosovej sústavy Serhij Makogon však tvrdí, že zastavenie tranzitu plynu cez Ukrajinu nebude pre EÚ významné, nakoľko ukrajinský tranzit predstavuje len 4 percentá z celkového dovozu plynu do EÚ.

(sita)