Prezident sa mihol v reklame. Sankcia za to sa pohybuje v státisícoch eur

Prezident Peter Pellegrini a jeho štvornohý miláčik - švajčiarsky salašnícky pes Gery - sa podľa Aktualít "ocitli" v sponzorovanej reklame na Facebooku, ktorú si zaplatilo výcvikové a hotelové centrum pre psov.

376656086_835940771220652_9198519025387375247_n Prezident Peter Pellegrini a jeho pes Gery. Foto: FB/Peter Pellegrini

Reklamu s Pellegrinim a Gerym si na sociálnej sieti údajne zasponzorovalo centrum pre psov Dobrovodský, ktoré prevádzkuje psí hotel, škôlku a venuje sa výcviku psov. „Váš pes môže byť poslušný a sebavedomý,“ píše sa v príspevku. Predmetný príspevok sa na stránke centra už nenachádza.

Kancelária prezidenta tvrdí, že hlava štátu o ničom nevedela a žiadny súhlas na použitie fotografie nedávala. „Samozrejme, to nie je v poriadku a pán prezident o tom nemal vedomosť. Požiadali sme, aby obratom došlo k náprave,“ informovala portál Pellegriniho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Podľa ústavného zákona o ochrane verejného záujmu „verejný funkcionár nesmie používať svoju osobu, meno a priezvisko, podobizeň, obrazovú snímku, záznam svojho hlasu alebo svoj podpis na reklamu.“ Ten istý zákon zároveň hovorí, že za porušenie tohto ustanovenia funkcionárovi hrozí pokuta vo výške dvanásťnásobku jeho mesačného platu. Išlo by teda o sankciu v celkovej výške viac ako 200-tisíc eur.

Firma, ktorá si reklamu zaplatila, údajne priznáva, že tak urobila bez vedomia Pellegriniho. „Nie, pán prezident o tomto nevedel, fotografia sa na Facebook dostala omylom,“ napísal serveru Vladimír Dobrovodský zo spoločnosti.

(mas)