Kto je skutočný víťaz rusko-ukrajinskej vojny

„Keď sa dvaja bijú, tretí vyhráva,“ hovorí jedno naše príslovie. Jeho praktické efekty vidieť napríklad aj vo vojne, ktorá teraz zúri nie príliš ďaleko od nás.

profimedia-0905974802 Nárendra Módí. Foto: Profimedia.sk

Zatiaľ nie sme schopní určiť, ktorá z oboch bojujúcich strán skutočne vyhrá, alebo či bude výsledkom nejaký všestranne neobľúbený a dosť možno dočasný kompromis. Jedného víťaza už však táto vojna má, a to Indiu.

Najľudnatejší štát sveta k tomu síce prišiel ako slepý k husliam, ale dokázal svoju príležitosť dokonale využiť. India je jediná naozaj významná svetová mocnosť, ktorá doteraz jasne nezapadla ani do jedného z oboch táborov: cenná nevesta na trhu plnom škaredých starých panien. A využíva to bez zvyšku.

Samotná indická populácia nie je nijako zvlášť priateľsky naladená voči Západu, a problémy Európanov sú jej dosť vzdialené na to, aby sa nepridávala naplno ani tam, ani onam. Chronická nedôvera voči Číne, s ktorou má India dlhodobý pohraničný spor, zároveň zabraňuje akémukoľvek veľkému brataniu sa s Pekingom.

Oba štáty sú na medzinárodnej scéne skôr konkurenti ako priatelia a ich zbližovaniu bráni aj úplne odlišný charakter oboch kultúr. V Číne dominuje jedno etnikum, jedna politická filozofia a jeden veľký konformizmus obyvateľstva. India je mnohofarebná, vnútorne rozháraná, niekedy chaotická a občas krvavá skladačka namiešaná z desiatok rôznych kultúr a jazykov. Ani jednotného boha nemá.

Nárendra Módí, jeden z mnohých starcov vládnucich významným národom, je dnes skoro jediným človekom, ktorý môže lietať rovnako do Kyjeva, ako aj do Moskvy a nikto mu nepovie ani ň. India prevádzkuje rozsiahly obchod so Západom, ale zároveň dováža ruskú ropu, platí za ňu rupiami a následne ju potom predáva do zvyšku sveta za doláre, pričom je súčasťou bontónu tváriť sa, že ide vlastne o indickú ropu, ťaženú v niekoľkých minivrtoch v Ásame.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.