ZMOS a detský komisár spojili sily: Na svete sú preventívne aktivity proti šikane na školách

Cieľom aktivít z dielne Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Úradu komisára pre deti je v prvom rade o šikane hovoriť a poskytnúť pri jej výskyte prvú pomoc.

V Červenom Kameni chcú znížiť energetickú náročnosť budovy školy. Koľko to bude stáť? Ilustračné foto: Istock

S Akadémiou prevencie proti šikane začal ZMOS a úrad v Partizánskom. Zámerom akadémie je vytvoriť priestor na školenie podporných tímov v školách aj časti učiteľskej verejnosti a riaditeľov škôl.

Cieľom bude učiť podporné tímy vytvoriť priestor na komunikáciu medzi ľuďmi a odborne vzdelávať v poskytovaní prvej pomoci. „Prvoradým cieľom akadémie je hovoriť o šikane, hovoriť o nej na verejnosti, s dospelými, deťmi, že vôbec takýto problém existuje. Druhým je naučiť dospelých i deti, čo robiť, ako majú podať prvú pomoc, riešiť, čo majú urobiť ako prvé kroky, ktoré môžu zmeniť osudy detí,“ priblížil detský komisár Jozef Mikloško.

Predseda ZMOS Jozef Božik vyzdvihol, že ZMOS môže byť partnerom v projekte, ktorý sa týka v budúcnosti.

„Práve mestá a obce sú najväčším zriaďovateľom základných škôl na Slovensku a tým máme spoluzodpovednosť za to, akým spôsobom sa uberá život žiakov, ale aj pedagógov na našich ZŠ. Čím viac budeme efektívni v eliminácii šikany a pozitívne vplývať na duševné zdravie našich detí, o to lepšia bude spoločnosť o päť, desať, 15 a 20 rokov,“ vyhlásil.

ZMOS a Úrad komisára pre deti chcú postupne aktivity presunúť i do ďalších samospráv na Slovensku. Do nich sa po čase chcú vrátiť, aby prevenciu vyhodnotili. Súčasťou podujatia boli diskusie medzi odborníkmi, žiakmi i pedagógmi.

Aktivity majú za cieľ stanoviť konkrétne postupy, ktoré pomôžu školám efektívne bojovať proti vzniku šikany.

Organizácie tiež vydali publikáciu Iný pohľad na šikanovanie, ktorá poskytne školám i rodičom praktické rady a metodiky na identifikáciu a riešenie prípadov šikany, ako aj na prevenciu jej výskytu. Distribuovať ju chcú školám po celom Slovensku.

(tasr)