Na omšu s pápežom prišla takmer polovica obyvateľov Východného Timoru

Približne 600-tisíc ľudí sa v utorok zúčastnilo na omši pápeža Františka vo Východnom Timore, čo predstavuje približne polovicu populácie krajiny.

Snímka obrazovky 2024-09-10 o 13.34.42 Dav vieriacich sa zhromažďuje v parku Tacitolu pred svätou omšou pápeža Františka. Foto: TASR/AP

Okolo 97 percent obyvateľov tohto 1,3 miliónového štátu je katolíckeho vierovyznania, čo je najvyšší podiel mimo Vatikánu. Cirkev zohrala rozhodujúcu úlohu v boji za jeho nezávislosť od Indonézie.

V roku 1975, keď Indonézia vtrhla do krajiny, bola katolíckeho vierovyznanie len asi štvrtina obyvateľov Východného Timoru. Indonézia odmietla animizmus Timorčanov a vyžadovala, aby si jednotlivci vybrali monoteistické náboženstvo. Konverzia na katolicizmus sa tak stala „nacionalistickým činom“ voči Indonézii, kde majú väčšinu moslimovia, vysvetľuje Michael Leach, profesor politiky a medzinárodných vzťahov na Swinburne University of Technology v Austrálii.

František dorazil krátko po 16.00 miestneho času za pokriku „Viva Papa Francisco!“.  Mnohí veriaci podľa americkej televízie CNN čakali na mieste na 87-ročného Františka aj pol dňa.

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni na základe odhadov miestnych organizátorov o počte ľudí v parku Tacitolu a jeho okolí uviedol, že z hľadiska podielu obyvateľstva ide o najväčší počet ľudí zúčastnených na pápežskom podujatí. Na tom istom mieste sa v roku 1989 konala pamätná omša pápeža Jána Pavla II.

Hasiči počas zhromaždenia v tropickej horúčave kropili veriacich vodou. Mnohí veriaci držali v rukách bielo-žlté dáždniky vo vatikánskych farbách, ktorými sa chránili pred ostrým slnkom. Na omši sa zúčastnil aj premiér Východného Timoru Xanana Gusmao.

Pápež František sa prihovoril lídrom krajiny, pričom vyzdvihol „novú mierovú éru“ od získania nezávislosti Východného Timoru v roku 2002. Predstaviteľov štátu vyzval, aby konali proti zneužívaniu detí a zabezpečili im „zdravé a pokojné detstvo“.

Predtým v utorok František navštívil deti so zdravotným postihnutím a stretol sa s biskupmi, kňazmi, diakonmi a ďalšími v katedrále Nepoškvrneného počatia v hlavnom meste Dili, kde predniesol prejav.

(tasr, mja)