Transsexuálny atlét Petrillo cítil na paralympiáde údajnú podporu

Šprintér (51), ktorý v roku 2019 absolvoval operáciu na zmenu pohlavia a prišiel tak o svoje mužské pohlavné ústrojenstvo, sa na nedávnych paralympijských hrách v Paríži dostal do ženského semifinále T12 na 200 a 400 m.

GUyzI76b0AAILoy Fabrizio „Valentina“ Petrillo (druhý sprava) pózuje s bežkyňami na pretekoch v talianskej Padove v roku 2022. Zdroj: Genevieve Gluck/X

Petrillova účasť bola kritizovaná, spisovateľka JK Rowlingová ho označila za „otvoreného a hrdého podvodníka“, ale Talian v rozhovore pre denník Times uviedol, že podpora, s ktorou sa vraj stretol v rámci Stade de France, ho povzbudila.

„Bol to perfektný život. Bolo to krásne. Všetci ma vítali,“ povedal Fabrizio Petrillo, keď sa pripravoval na posledný odchod z paralympijskej dediny.

Riadiace orgány mnohých športov vrátane atletiky, cyklistiky a plávania sprísnili pravidlá účasti transrodových športovcov v elitných ženských súťažiach.

Medzinárodný olympijský výbor však umožňuje riadiacim orgánom stanoviť si vlastné pravidlá a svetová para atletika povoľuje jednotlivcovi právne uznanému za ženu súťažiť v kategórii, do ktorej ho kvalifikuje jeho postihnutie.

„Keď chlapci dosiahnu vek 13 až 14 rokov, začnú sa meniť ich fyzické vlastnosti a my vidíme nárast svalovej hmoty, hustoty kostí, [to] mení tvar kostry, mení sa srdce a pľúca, hladina hemoglobínu a všetky tieto veci významne prispievajú k výkonnosti. Zníženie testosterónu má určitý vplyv na tieto systémy, ale nie je úplný, a tak väčšinou akékoľvek biologické rozdiely, ktoré boli vytvorené testosterónom, pretrvávajú aj v prítomnosti zníženia testosterónu. Alebo, ak to poviem inak, aj po znížení hladiny testosterónu.“ Vyjadril sa Ross Tucker, športový analytik a vedec.

(mja)