Obsadenie postu šéfa parlamentu nie je uzavreté, v koalícii sa o tom naďalej diskutuje, tvrdí Gašpar

„My chceme, aby sa to riešilo, ako sa hovorí, vo vlastnej kuchyni, až potom sa predstavili riešenia," vyjadril sa podpredseda parlamentu..

19. schôdza Národnej rady SR Tibor Gašpar. Foto: Dano Veselský/TASR

Otázka obsadenia postu predsedu parlamentu nie je uzavretá a v koalícii sa o nej naďalej diskutuje. Na tlačovej besede to uviedol podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer). Dodal, že predpokladá, že o danej záležitosti budú naďalej diskutovať, je ale toho názoru, že s konkrétnym riešením by mali prísť až po tom, ako sa dohodnú všetci traja koaliční partneri.

Krok opozície, ktorá chce na post predsedu NR SR nominovať Františka Mikloška z KDH vníma ako deklaratórny, myslí si, že koalícii takto odkazujú, aby sa (v koalícii) poponáhľali s voľbou šéfa parlamentu.

„My chceme, aby sa to riešilo, ako sa hovorí, vo vlastnej kuchyni, až potom sa predstavili riešenia,“ vyjadril sa. Rovnako pripustil, že v prípade potreby úpravy koaličnej zmluvy by sa k tomu zrejme pristúpilo. Zdôraznil, že tá aktuálna stále platí. „Nevylučujem, že v rámci nových dohôd môže dôjsť k nejakým zmenám v koaličnej zmluve,“ pripustil Gašpar.

Podotkol, že sám je za dodržiavanie koaličnej zmluvy, no s odkazom na premiéra Roberta Fica dodal, že je potrebné prijať politickú realitu. Tá je podľa neho taká, že expredseda Hlasu Peter Pellegrini sa stal prezidentom a k tomu podľa neho prispeli aj ostatné koaličné strany, vrátane SNS.

Predseda národniarov Andrej Danko dlhodobo prejavuje záujem o kreslo predsedu parlamentu, ktoré podľa koaličnej zmluvy prináleží Hlasu. Podľa Gašpara je možné diskutovať o tom, či nie je potrebné vykonať nejaké zmeny na určitých postoch.

Gašpar uviedol aj to, že opozícia nemá záujem o sfunkčnenie kontrolných výborov, ktorým predsedá. Ozrejmil, že hovorí najmä o Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu činnosti SIS, kde pozícia predsedu podľa dohodnutého prináleží strane Sloboda a Solidarita (SaS). Pripomenul tiež, že túto pozíciu pôvodne zastávala poslankyňa Mária Kolíková, ktorá ale bola pred časom z daného postu odvolaná. Výbor je zatiaľ nefunkčný a SaS opätovne navrhla na predsednícke miesto v ňom Kolíkovú. Gašpar uviedol, že hľadajú spôsoby, ako výbor sfunkčniť.

„Trochu iná je situácia vo Výbore pre verejnú správu, kde hnutie Slovensko, ktorému patrí predsedníctvo v tomto výbore, navrhuje bývalého odvolaného predsedu tohto výboru pána Šipoša,“ vysvetľuje Gašpar. Výbor podľa neho ale funguje, keďže Šipoš poveril jedného z podpredsedov riadením výboru. Gašpar zdôraznil, že koalícia ho voliť nebude.

Na adresu Šipoša aj Kolíkovej sa vyjadril, že k týmto nomináciám majú výhrady a pomenovali dôvody, prečo by podľa nich nemali zastávať funkcie predsedov výborov. Podľa jeho slov majú pripravené riešenia. „Pokiaľ bude opozícia naďalej tvrdohlavo presadzovať najmä nomináciu pani Kolíkovej, tieto riešenia predstavíme v krátkej dobe,“ avizoval. Dodal, že sa budú usilovať zachovať princíp, aby výbory viedli predstavitelia opozície. Presné mená špecifikovať nechcel, povedal, že povedali, koho na týchto miestach nechcú.

(sita)