Izrael je blízko k dokončeniu misie v Gaze, tvrdí minister obrany

Izraelské sily sú blízko k splneniu svojej misie v Pásme Gazy a svoju pozornosť zamerajú na sever Izraela, kde sa naďalej ostreľujú s libanonským šíitským hnutím Hizballáh. Oznámil to minister obrany Joav Gallant, ktorého citovala agentúra Reuters.

FtYAFxTaUAAUc_2 Izraelský minister obrany Joav Galant. Foto: X

„Ťažisko sa presúva na sever, sme blízko k dokončeniu našich úloh na juhu, no naša misia ešte nie je dokončená,“ povedal Gallant vojakom na severných hraniciach Izraela, kde pozoroval bojové cvičenie.

Jednotky Izraela a Hizballáhu sa vzájomne ostreľujú takmer denne od rozpútania bojov v Pásme Gazy vlani v októbri. Z pohraničných oblastí boli na oboch stranách vysídlené tisíce ľudí.

Izraelskí predstavitelia uviedli, že by uprednostnili vyriešenie konfliktu na severných hraniciach prostredníctvom dohody, ktorá by vytlačila Iránom podporovaný Hizballáh ďalej od hraníc s Izraelom. Libanonské hnutie však vyhlásilo, že bude pokračovať v boji proti Izraelu, až kým neskončí vojna v Pásme Gazy.

„Kým sa budeme usilovať o dosiahnutie dohody, nariadil som IDF (Obranným silám Izraela), aby sa pripravili na všetky scenáre vrátane zamerania našej pozornosti na severnú oblasť. Sme odhodlaní zmeniť bezpečnostnú situáciu na severnom fronte a bezpečne priviesť našich občanov domov,“ povedal Gallant.

(tasr)