Taraba: Začíname s prípravou na zrážky, armáda bude plne súčinná

Meteorológovia očakávajú najviac zrážok od piatka do nedele, a to najmä na západe a severe Slovenska.

zaplavená nadúrovòová križovatka Bajkalská - Ružinovská po daždi Nadúrovňová križovatka Bajkalská - Ružinovská po prívale dažda 1. septembra 2018 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Silné dažďové zrážky čakajú celú oblasť strednej Európy vrátane Rakúska. Meteorológovia varujú pred povodňami. Podľa viacerých meteorologických modelov má spadnúť extrémne množstvo zrážok.

Nemci dokonca predpovedajú, že môže prísť k tisícročnej povodni. Meteorológ portálu wetter.com Alban Burster pripomenul ničivé záplavy na prelome mája a júna v roku 2013. Ak by sa potvrdili modelové výpočty, jeseň 2024 bude ešte horšia.

„Dúfajme, že to nedopadne tak, ako doteraz ukazovali meteorologické mapy! V opačnom prípade už čoskoro nebudeme hovoriť o povodni v údolí rieky Ahr [ľavý prítok Rýna pozn. red.], ale o ,juhovýchodnej tisícročnej povodni‘,“ domnieva sa Burster.

Môže prísť aj sneh

Slovenskí meteorológovia tiež predpokladajú vysoký úhrn zrážok. Pršať na našom území má od štvrtka do nedele. Odhady množstva zrážok sú rôzne, ale očakáva sa, že v týchto dňoch spadne u nás do 150 litrov vody na jeden štvorcový meter, uviedol portál Imeteo.

„Hoci v konkrétnych úhrnoch pre jednotlivé lokality je stále vysoká neistota, je možné odhadovať, že najviac zrážok opäť spadne na západe a severe územia,“ vyjadrili sa meteorológovia.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozornil na sociálnej sieti Facebook aj na ochladenie. Na horách budú zrážky aj snehové, najmä v polohách nad 1 500 metrov nad morom, prechodne však aj nižšie.

„Cez deň bude miestami len okolo desať stupňov Celzia, čo sme si len pred pár dňami v niektorých lokalitách najmä na juhozápade nevedeli predstaviť ani v noci.“

SHMÚ vydal na štvrtok výstrahy druhého stupňa pre celý Bratislavský kraj a pre väčšinu okresov Trnavského a Trenčianskeho kraja. V týchto častiach Slovenska môže miestami spadnúť až 180 milimetrov zrážok.

„Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danom ročnom období a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ píše ústav na webe.

Meteorológovia na štvrtkové búrky upozorňujú aj vo viacerých okresoch Trnavského, Banskobystrického, Žilinského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Na týchto miestach budú platiť výstrahy prvého stupňa a miestami tam môže spadnúť až 120 milimetrov zrážok.

Taraba zvolá krízový štáb

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) po rokovaní vlády uviedol, že v otázke zrážok chcú byť pripravení, a preto zvolá krízový štáb.

„Protipovodňové opatrenia na Devíne sa budú zo strany Slovenského vodohospodárskeho podniku pripravovať v najbližších chvíľach,“ povedal Taraba.

Dodal, že prietok na Dunaji odhaduje Slovenský hydrometeorologický ústav na osemtisíc metrov kubických. Preto bude vo vodnej elektrárni Gabčíkovo v prevádzke sedem turbín z ôsmich.

„Verím, že to zvládneme niekde na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity,“ podotkol minister. Zároveň verí, že túto situáciu zvládnu tak, ako v prvom polroku tohto roka, kedy manažovali vysoké prietoky vody na Dunaji a Slovensko na tom zarobilo.

Neskôr v stredu uviedol, že telefonoval so šéfom rezortu obrany Robertom Kaliňákom (Smer) a armáda bude v súvislosti s očakávanými výdatnými zrážkami v prípade potreby plne súčinná. S ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas) sa dohodli na koordinovaní postupu a prípravách.

„Začíname s prípravou na extrémne búrky, ktoré sú avizované nad okolitými štátmi a, žiaľ, prognóza zatiaľ avizuje, že tie zrážky môžu byť najintenzívnejšie nad Slovenskom,“ podotkol Taraba.

„Začneme aj aktívnu komunikáciu s Maďarskom pre prípad potreby zvýšenia prietokov do ramenných sústav Dunaja,“ povedal s dôvetkom, že ochrana životov, zdravia a majetku bude v najbližších dňoch hlavnou prioritou.

Nebude jarmok v Trnave ani Dni Vajnôr

Ničivým predpovediam sa už na západe Slovenska začali prispôsobovať. Organizátori oznámili, že pre poveternostné podmienky sa ruší celý Tradičný trnavský jarmok.

Definitívne zrušili aj Trnavský včelársky festival, ktorý sa mal uskutočniť v Kreatívnom centre a mal byť čiastočne prestrešený.

Rušia sa napríklad aj Dni Vajnôr, ktoré sa mali pôvodne konať 14. a 15. septembra. Avšak Slávnostná svätá omša v kostole Sedembolestnej Panny Márie v nedeľu (15. 9.) sa uskutoční.

Plánované podujatie ruší aj Karlova Ves. „Organizovať nedeľné podujatie Festival vodníkov pre rodiny s deťmi v rozmočenom teréne Vodárenskej záhrady by nebolo bezpečné ani príjemné,“ konštatovala mestská časť. Podujatie preto plánuje pripraviť pravdepodobne na jarné obdobie.

Zároveň Dopravný podnik Bratislava presúva Deň otvorených dverí na 21. septembra.

Otvorenou je zatiaľ otázka konania sa Račianskeho vinobrania. Starosta mestskej časti Rača Michal Drotován na sociálnej sieti informoval, že aktuálne riešia všetky alternatívy týkajúce sa podujatia. Definitívne rozhodnutie by podľa neho malo padnúť do štvrtkového poludnia. „Snažíme sa nájsť čo najlepšie riešenie pri zachovaní bezpečnosti pre všetkých,“ doplnil starosta.

(mep, est, tasr)