Rezort financií plánuje šetriť, v hre môže byť aj zvýšenie daní

Ministerstvo financií zvažuje obmedzenia niektorých paušálnych výdavkov pre živnostníkov. Premiér Robert Fico pripustil aj možnosť zvýšenia DPH.

Predseda vlády SR Robert Fico navštívil Ministerstvo financií SR Minister financií SR Ladislav Kamenický. Foto: Martin Baumann/TASR

Hovorí sa aj o okresávaní živnostníkov, respektíve o obmedzení paušálnych výdavkov. No ani v tomto smere nie je ešte nič potvrdené a dohodnuté. „Ak by vláda s takýmto návrhom prišla, samozrejme, že by to znamenalo zvýšenie daňového zaťaženia pre živnostníkov využívajúcich paušálne výdavky,“ komentovala prezidentka Podnikateľskej aliancie Slovensko Radoslava Pobjecká.

Ako skonštatoval analytik z INESS Radovan Ďurana, všetky dane, niektoré vo väčšej a niektoré v menšej miere, nakoniec dopadnú na bežného človeka. „Nie je možné budovať štát s vysokými výdavkami bez toho, aby to nakoniec nefinancoval aj bežný občan. Ak sa bežní občania chcú vyhnúť zvyšovaniu daní, musia od vlády žiadať znižovanie výdavkov, ktoré v uplynulých rokoch rástli príliš rýchlo. To však tiež znamená, že prídu o niektoré dávky, ktoré dnes štát poskytuje. Obed zadarmo neexistuje,“ povedal pre SITA Ďurana.

Podľa Pobjeckej je veľmi pravdepodobné, že príde k preradeniu niektorých tovarov a služieb zo znížených sadzieb do sadzby základnej. Prípadne k prehodnoteniu uplatňovania viacerých sadzieb.

„Treba pripomenúť, že bola jednotná sadzba DPH na úrovni 19 percent a všetko fungovalo. Nemal by podľa nás nastať zásadnejší problém, ak by sa súčasné viaceré sadzby zjednotili. Ideálne je však konsolidáciu realizovať prostredníctvom obmedzenia výdavkov, už menej dobré cez nepriame dane a najhoršou cestou je zvyšovanie priamych daní,“ povedala pre SITA Pobjecká.

Už v programovom vyhlásení nás vláda „potešila“ zámerom zvýšiť takzvanú daňovú spravodlivosť. To v jej slovníku znamená podľa Ďuranu zdaniť viac bohatých. V rozpočtovom pláne to upresnila na zavedenie novej sadzby dane z príjmov 30 percent, ktorá postihne príjem zamestnancov zarábajúcich viac ako 7 750 eur a sadzby 35 percent, ktorá doľahne na príjem zamestnancov nad 9 950 eur mesačne.

Návrh akoby podľa Ďuranu vychádzal z predpokladu, že na Slovensku je progresivita zdanenia nízka. „To je však omyl, ktorý vychádza zo zjednodušujúceho pohľadu na zdaňovanie. Na Slovensku totiž štát nezdaňuje príjmy len daňou z príjmu, ale aj odvodmi na sociálne poistenie,“ objasnil.

Progresivitu zdanenia teda nie je podľa neho možné hodnotiť izolovane len pohľadom na daň z príjmu. Zamestnanec so mzdou 9-tisíc eur zaplatí na dani z príjmov 14 percent z jeho ceny práce, ale odvodová daň k tomu pridá ďalších 16 percent, čo spolu tvorí 30-percentnú daň, z ktorej nedostane žiadne protiplnenie.

„Zavedením vyšších progresívnych sadzieb dane z príjmov vláda motiváciu k úniku talentov ešte zvýši, čím poškodí budúci ekonomický rast. Tieto talenty pritom zúfalo potrebujeme, ak sa má ekonomika posúvať ďalej od skladania áut,“ dodal Ďurana.

(sita)