Vláda schválila novelu zákona o zdravotnom poistení

Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) by sa mali rozšíriť kompetencie súvisiace s ozdravným plánom. Novela sa zaoberá aj ďalšími otázkami v zdravotníctve.

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák Ministerstvo zdravotníctva SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Navrhovaná právna úprava rieši viaceré oblasti týkajúce sa systému verejného zdravotného poistenia, činnosti zdravotných poisťovní a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Napĺňa aj úlohy z Programového vyhlásenia vlády SR, podľa ktorého treba posilniť dohľadovú úlohu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,“ ozrejmil rezort zdravotníctva v predkladacej správe.

Novela rieši aj problém takzvaných mŕtvych duší, teda poistencov, u ktorých možno predpokladať, že nežijú, ale v registroch nie je údaj o ich úmrtí. Podľa návrhu chcú zaviesť nové dôvody pre zánik poistného vzťahu, vek nad 105 rokov, nečerpanie zdravotnej starostlivosti za posledných päť rokov, neexistencia dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti so všeobecným lekárom, neexistencia komunikácie zdravotnej poisťovne s poistencom a dlhodobý poistný vzťah k jednej poisťovni.

„Všetky podmienky by pritom museli byť splnené kumulatívne, aby sa eliminovalo riziko zániku poistného vzťahu poistenca, ktorý je žijúci,“ poznamenal rezort.

Po novom by tiež mohlo byť poskytovanie informácií o dočasných pracovných neschopnostiach zdravotným poisťovniam povinné pre Národné centrum zdravotníckych informácií, nie zamestnávateľa.

Novelou sa má tiež ustanoviť legislatívny rámec pre poskytovanie takzvaných benefitov zdravotnými poisťovňami a určiť ich hornú hranicu objemu. Úprava má tiež poskytnúť legislatívnu oporu pre zverejňovanie metodík v prípade, ak dôjde k prepočtu úhradového mechanizmu podľa klasifikačného systému diagnosticko-terapeutických skupín (DRG).

(tasr)