Ropa z Ruska bude v maďarskom vlastníctve už od hraníc Bieloruska s Ukrajinou

Doposiaľ Budapešť nadobúdala vlastnícke práva na kúpenú ropu až na ukrajinsko-maďarskej hranici. Môže tak ísť o predvídateľné riešenie aj z dlhodobého hľadiska, povedal v rozhovore pre portál index.hu generálny riaditeľ skupiny MOL Zsolt Hernádi.

Šéf konzorcia pripomenul, že 9. septembra bola dosiahnutá dohoda, podľa ktorej sa ruská ropa bude aj naďalej dodávať ropovodom Družba. „Tým, že ropa prichádza do Maďarska cez vojnou zničenú krajinu, znášame isté riziko, pretože ruskí dodávatelia už nenesú všetko riziko, keďže MOL vystupuje ako vlastník určitých množstiev,“ dodal.

Dobrou správou podľa neho je, že ruskí a ukrajinskí obchodní partneri prejavujú záujem o dlhodobé udržanie dodávok, a poznamenal, že nové dohody sú v súlade so všetkými právnymi predpismi Európskej únie i Ukrajiny.

„Aj Únia chápe, že v strednodobom horizonte Maďarsko a Slovensko nemajú inú reálnu možnosť, než východnú dopravnú cestu, preto boli tieto dodávky oslobodené od sankcií,“ dodal. Ak by sa podľa neho dodávky ruskej ropy teraz zastavili, súčasný systém by skolaboval a celý región by bol „zrazený na kolená“.

Spoločnosť MOL v pondelok oznámila, že s dodávateľmi ropy a prevádzkovateľmi ropovodov uzavrela dohody zamerané na zabezpečenie pokračujúcej prepravy ropy ropovodom Družba cez Bielorusko a Ukrajinu do Maďarska a na Slovensko.

Šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás 22. augusta povedal, že existuje veľká šanca, že spoločnosť MOL bude schopná uzavrieť príslušné dohody, aby neboli blokované dodávky ropy do Maďarska cez Ukrajinu.

(tasr)