Zelenskyj odmietol mierovú iniciatívu Brazílie a Číny ako proruskú

Krajiny zverejnili návrh na mierové riešenie rusko-ukrajinskej vojny koncom mája, podľa ukrajinského prezidenta je „deštruktívny“ a viac v súlade so záujmami Ruska.

Volodymyr Zelenskyj Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie v Kyjeve 15. júla 2024. Foto: TASR/AP

Pre Kyjev je táto iniciatíva neprijateľná, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre stredajšie vydanie brazílskeho periodika Metropoles.

Čínsko-brazílsky návrh, ktorý považuje za jediné riešenie vojny mierové rokovania za rovnakej účasti všetkých strán, považuje Zelenskyj len za politické vyhlásenie. Dodal však, že lídrom Číny a Brazílie navrhol diskusiu o ich návrhoch.

Ako pripomenula britská stanica BBC, námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov uviedol, že Moskva iniciatívu Brazílie a Číny víta. Dodal, že tento návrh sa na globálnom Juhu teší čoraz väčšej podpore.

Zelenskyj v rozhovore pre Metropoles upozornil, že tento mierový plán nebol dohodnutý s Ukrajinou. Pripomenul tiež, že Kyjev nemôže s Ruskom uzavrieť žiadny kompromis v otázke ukrajinského územia.

Agentúra Reuters v júni uviedla, že ešte pred mierovým samitom vo Švajčiarsku sa Čína pokúšala získať rozvojové krajiny pre svoju šesťbodovú mierovú iniciatívu.

Ruský prezident Vladmir Putin sa v máji nechal počuť, že podporuje tieto mierové návrhy Číny. V septembri okrem toho navrhol, aby Čína a Brazília, ale aj India pôsobili ako sprostredkovatelia v prípadných mierových rozhovoroch o Ukrajine.

Dvanásťbodový plán, ktorý Peking predložil na začiatku vojny na Ukrajine, bol vlažne prijatý v Kyjeve, aj v Spojených štátoch. Washington uviedol, že Čína sa prezentuje ako mierotvorca, ale reflektuje „falošný príbeh“ Ruska, a nie je pritom schopná odsúdiť inváziu ruskej armády na Ukrajinu.

V mierových návrhoch Zelenského dominuje stiahnutie všetkých ruských vojakov z územia Ukrajiny, obnovenie jej hraníc podľa stavu z roku 1991 a vyvodenie zodpovednosti voči Rusku za jeho konanie na Ukrajine.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac