Po koalícii príde za Pellegrinim aj opozícia. Bez Matoviča

Politický súboj sa musí vrátiť z osobnej roviny do vecnej, vyhlásil prezident Peter Pellegrini po stretnutí s predstaviteľmi koalície.

Stretnutie predsedov koalièných strán s prezidentom SR Petrom Pellegrinim Na snímke sprava Peter Pellegrini, Robert Fico (Smer), Andrej Danko (SNS) a Matúš Šutaj-Eštok (Hlas). Foto: Martin Baumann / TASR

Hlava štátu po stretnutí s premiérom a šéfom Smeru Robertom Ficom, predsedom Hlasu Matúšom Šutajom Eštokom a lídrom SNS Andrejom Dankom vyhlásila, že osobné útoky v politike zbytočne zvyšujú napätie v spoločnosti a odvádzajú pozornosť od reálnych problémov Slovenska.

„Pripomenul som aj to, že nie je v mojich kompetenciách zasahovať do vnútorných pomerov v Národnej rade Slovenskej republiky. Lídrom vládnej koalície som však zdôraznil, že aj po prípadnom odvolaní podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky je nevyhnutné zabezpečiť také personálne obsadenie vedenia parlamentu, ktoré bude rešpektovať výsledky demokratických parlamentných volieb a ktoré umožní opozícii vykonávať svoju hlavnú úlohu, teda kontrolu vládnej moci,“ napísal prezident na sociálnej sieti.

Pôvodne chcel zvolený prezident Pellegrini aj s úradujúcou prezidentkou Zuzanou Čaputovou organizovať okrúhly stôl s lídrami parlamentných strán po atentáte na premiéra. Nebola však na to politická vôľa v Smere a v SNS. Prezident vo štvrtok zorganizoval spoločný obed zvlášť s lídrami koalície a na budúci týždeň sa stretne s predsedami opozičných strán.

Schôdzka však bude bez šéfa hnutia Slovensko Igora Matoviča. Ten povedal, že neeviduje, že by ho prezident pozval na stretnutie 17. septembra. A keby ho aj Pellegrini pozval, neprišiel by.

“Peter Pellegrini veľmi dobre vie, že som mu nikdy ani ruku nepodal, ja s organizovaným zločinom nerokujem,“ vyhlásil Matovič.

Hovorkyňu prezidenta Patríciu Medveď Macíkovú Štandard oslovil s otázkou, či Pellegrini pozval na stretnutie aj hnutie Slovensko. “Momentálne túto otázku nebudeme komentovať,” reagovala Medveď Macíková.

Opozičné strany PS, KDH a SaS sa do Prezidentského paláca chystajú. Branislav Gröhling (SaS) na štvrtkovej tlačovej konferencii potvrdil, že strany sa zúčastnia na spoločnom obede s prezidentom v utorok o 12:30. 

Gröhling rešpektuje rozhodnutie hlavy štátu, že stretnutie s lídrami rozdelil na koaličné a opozičné. „Výhrady budem smerovať priamo jemu v Prezidentskom paláci,“ poznamenal.

Predseda PS Michal Šimečka v súvislosti so stretnutím skonštatoval, že nie je vôľa na strane koalície o spoločenský zmier a deeskaláciu napätia od atentátu na premiéra. „Okrúhly stôl všetkých politických strán mal byť práve o tom, ako znížiť napätie v spoločnosti,“ poznamenal.

Obeda sa zúčastní aj KDH, povedal šéf kresťanských demokratov Milan Majerský. „Čakal som, že to bude spoločný obed koalície a opozície a čakal som aj to, že pán prezident jasne a deklaratívne povie aj výhradu voči odvolávaniu podpredsedu Národnej rady SR Šimečku,“ podotkol Majerský.

(lh, tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac