Minulé vlády nekonali v procese zatvárania skládok, potvrdil to Súdny dvor EÚ

V reakcii na rozsudok to uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Ozrejmil však, že rozsudok neukladá Slovensku žiadne finančné sankcie.

12. schôdza Národnej rady SR Tomáš Taraba. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Envirorezort zároveň pracuje na legislatívnych zmenách a opatreniach, aby si Slovensko v čo najkratšej dobe splnilo svoje povinnosti.

Rozsudok Súdneho dvora EÚ, ktorý sa týka sporu medzi Európskou komisiou a SR, hovorí, že Slovensko nemalo v roku 2019 zrekultivovaných a zatvorených 21 skládok odpadov. Tie nespĺňajú požiadavky smernice EÚ o skládkach odpadov. „Chcem ubezpečiť, že s Európskou komisiou intenzívne rokujeme a informujeme ju na pravidelnej báze. K štvrtku nám zostalo nevyriešených už len niekoľko skládok, ktoré si vyžadujú špecifické riešenie,“ vysvetlil Taraba.

Konštatuje, že Slovensko nemá z dôvodu nekompetentnosti predošlých vlád vybudovanú základnú infraštruktúru v odpadovom hospodárstve. „Ministerstvo pod mojím vedením rieši komplexne environmentálnu infraštruktúru pre odpad, ktorý sa už nedá recyklovať a musí sa skládkovať, vrátane toho toxického,“ povedal minister. Poukázal pritom na urýchlenú výstavbu moderných spaľovní na zneškodňovanie odpadu. „Rozsudok Súdneho dvora len poukazuje, aká situácia nastane, ak nebudeme mať dodatočné zariadenia a budeme musieť zatvoriť všetky skládky,“ dodal Taraba.

V roku 2023 Komisia iniciovala právne konanie voči Slovensku a požiadala Súdny dvor EÚ, aby zistil, či Slovensko neporušilo záväzky voči EÚ. Slovensko na súde zdokladovalo, že niektoré skládky boli definitívne odstavené v období od augusta 2022 do júla 2023.

Súd vo štvrtok skonštatoval, že Slovensko sa nemôže spoliehať na konanie prevádzkovateľov skládok odpadu pri snahe dodržiavať povinnosti a lehoty, ktoré krajine vyplývajú z práva EÚ.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac