Vedci zistili, čo spôsobilo záhadné otrasy, ktoré vlani zaznamenávali deväť dní

Nevysvetliteľné monotónne bzučanie vedci zachytili minulý rok v septembri. Ukázalo sa, že na svedomí ich malo takmer dvestometrové cunami v Grónsku.

doktorand skúma sedimenty Na snímke doktorand Nicolas Young z University at Buffalo skúma sedimenty v panve vyschnutého jazera Morten na trase ľadovca Jakobshavn Isbrae. Foto: TASR/AP

Krátko po zaznamenaní silných vibrácií si výletná loď plaviaca sa v blízkosti fjordov v Grónsku všimla, že na neďalekom ostrove Ella zanikol orientačný bod – základňa používaná na vedecké účely. Rok od incidentu je známe, čo mu predchádzalo.

Podľa zistení výskumníkov sa v dôsledku otepľovania zrútil jazyk stenčujúceho sa ľadovca. Tým sa destabilizoval strmý svah a do grónskeho fjordu Dickson sa zrútila kamenná a ľadová lavína. To vytlačilo obrovský objem vody, takže cez fjord široký asi 1,5 kilometra sa valila vlna s výškou približne 198 metrov.

Masa vody ostala uväznená medzi fjordami a deväť dní sa prelievala z jednej strany na druhú. Ostrov Ella – vzdialený približne 72 kilometrov od zosuvu – zasiahlo cunami s výškou aspoň trinásť metrov. Ostrov občas navštevujú turisti.

„Len pár dní pred udalosťou tam boli výletné lode a boli na pláži,“ povedal Svennevig. „Bolo naozaj veľké šťastie, že tam nikto nebol, keď sa to stalo.“

(est)