Hladina Dunaja by mohla byť o meter vyššia ako v júni. V Česku chystajú evakuáciu

V posledných hodinách došlo k zmene smeru tlakovej níže a vo všeobecnosti by malo byť Slovensko zrážkami zasiahnuté menej, ako sa pôvodne predpokladalo.

Zvýšená· hladina rieky Dunaj v Bratislave Zvýšená hladina rieky Dunaj a protipovodňové vrecia s pieskom v júni 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR

V sobotu ráno pršalo podľa radarov najvýdatnejšie v Košickom kraji, pričom slabé zrážky sa vyskytovali aj na krajnom západe Slovenska, informovalo meteorologické spravodajstvo iMeteo. Portál dodal, že k sobotnému ránu „zatiaľ žiadna z riek u nás nedosiahla stupeň povodňovej aktivity“.

Platí však, že odhad nárastu hladina Dunaja sa zmenil a v centre Bratislavy by mohol dosiahnuť 3. stupeň povodňovej aktivity, teda o meter viac ako v júni tohto roka. V reakcii na to avizoval minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) výstavbu protipovodňových zábran. Odhad pre rieku Morava sa v noci naopak zmiernil, ukazujú dáta na webe SHMÚ. 

Na západnom a aj strednom Slovensku predpovedal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v sobotu rozsiahle a výdatné zrážky. Počas uplynulých hodín však došlo k zmene trajektórie tlakovej níže, ktorá sa presunula smerom na západ. Slovensko bude preto zrážkami zasiahnuté menej.

Naopak, v Česku v porovnaní so Slovenskom zaprší výdatnejšie. „Veľmi mierne si polepší povodie Moravy, no situácia sa zhorší na povodí Odry, Dunaja, Labe a Vltavy,“ píše iMeteo.

„V priebehu najbližších hodín sa pásmo trvalých a výdatných zrážok presunie ďalej na severozápad, a tak miestami pršať prestane úplne. Nie však všade, pretože naďalej sa u nás bude vlniť studený front a miestami tak treba naďalej počítať s dažďom a prehánkami, ojedinele i búrkami,“ informovali v piatok večer meteorológovia zo SHMÚ.

Slovenské obce vyhlásili povodňovú aktivitu

Starostovia obcí Hubice, Ňárad, Ohrady a Oľdza v okrese Dunajská Streda vyhlásili v piatok popoludní tretí stupeň povodňovej aktivity. Druhý stupeň platí v obci Váhovce v okrese Galanta.

„Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia MV SR eviduje na úrovní obcí a miest vyhlásenie druhého stupňa povodňovej aktivity v dvoch prípadoch a tretieho stupňa povodňovej aktivity v štyroch prípadoch,“ priblížili z Ministerstva vnútra (MV) SR.

Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásil v piatok popoludní aj primátor mesta Myjava. Dôvodom je neustávajúci prívalový dážď, ktorého dôsledkom dochádza na území mesta a priľahlých častí Turej Lúky na rieke Myjava a všetkých jej prítokoch k stúpaniu hladín vodných tokov.

Bratislava a Ružomberok podnikli preventívne opatrenia

Mesto Bratislava vyhlásilo v piatok na základe stanovísk Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) a vývoja meteorologickej situácie mimoriadnu situáciu. Zároveň preventívne od poobedia uzatvorilo mesto parkovisko na Tyršovom nábreží (Lunapark).

Na ružomberskej radnici v piatok preventívne zasadol krízový štáb. Rieku Revúca, na ktorej silný dážď spôsoboval v úvode roka povodňové problémy, monitorujú. Hovorca mesta Vladimír Miškovčík uviedol, že sledujú aj ďalšie kritické vodné toky v meste.

„Sme v spojení s dobrovoľnými hasičmi, ktorí sú pripravení v prípade potreby zasiahnuť. Pomôžu aj chlapi z komunálnych služieb preventívnou pohotovosťou počas tohto víkendu,“ uviedol Miškovčík.

Do pražského metra presakuje voda

Tlaková níž Boris priniesla na územie Českej republiky výdatný a trvalý dážď, ktorý dvíha hladiny vodných tokov. V súvislosti s počasím prichádza k výpadkom dodávok prúdu alebo k problémom v doprave. V Prahe voda presakuje do stanice metra.

„Z dôvodu priesaku vody do priestoru stanice je dočasne uzavretý vstup a výstup do/zo stanice linky C – Muzeum,“ uviedol Dopravný podnik hlavného mesta Prahy na svojom webe.

V sobotu doobeda bude v Prahe pokračovať výstavba protipovodňových zábran. Zastavená má byť plavba po Vltave a niektoré lode sa premiestnia do ochranných prístavov. Po piatkovom večernom rokovaní pražskej povodňovej komisie to uviedol hovorca magistrátu Tadeáš Provazník.

V českom hlavnom meste bol v súvislosti s povodňami vyhlásený najvyšší stupeň ohrozenia. Výdatné zrážky sú sprevádzané silným vetrom. Pražskí hasiči zasahovali v desiatkach prípadov spojených s dažďom a vetrom. Väčšinou išlo o popadané a polámané vetvy a stromy. „Preventívne tiež monitorujeme vodné toky v Prahe,“ dodali hasiči na sociálnej sieti X.

Časť Pardubíc sa chystá na evakuáciu

Dažde na území celého Česka neustávajú a hladina riek prudko stúpa. Kvôli extrémnym dažďom a vetru bolo v sobotu ráno bez elektriny vyše 63-tisíc domácností, pričom problémy sú najmä na severe Čiech.

Na sobotu meteorológovia predpovedajú ešte intenzívnejšie zrážky ako v piatok, najmä v oblasti pohoria Jeseníky. Predpokladajú preto, že hladiny riek budú ďalej stúpať. Obzvlášť závažná situácia sa očakáva na rieke Sázava.

Časť mesta Pardubice na východe Čiech sa chystá na evakuáciu. Magistrát očakával okolo siedmej hodiny ráno zvýšenie povodňového stupňa na rieke Chrudimke na tretí. Technické služby mesta začali s výstavbou protipovodňových zábran.

Krátko pred polnocou platil niektorý z povodňových stupňov na 80 miestach Českej republiky.

Meteorológovia očakávajú vysoké zrážkové úhrny a povodne až do pondelka. Povodňové modely však ukazujú, že niektoré toky by mali kulminovať s nižšími prietokmi oproti odhadom zverejneným v piatok poobede. Týka sa to napríklad riek Otava a Volyňka v oblasti Strakonicka a hlavne ostro sledovanej rieky Svratka pred prítokom do moravskej metropoly Brna. Tá by mala kulminovať na úrovni 300 centimetrov, zatiaľ čo predchádzajúca prognóza počítala so 406 centimetrami.

Na Dunaji rátajú rakúski odborníci s 30-ročnou vodou

Prognózy očakávaných povodní v Dolnom Rakúsku sa podľa predstaviteľov tejto spolkovej krajiny „ďalej zhoršili“. Na Dunaji rátajú odborníci aktuálne s 30-ročnou vodou a na rieke Kamp s vystúpením hladiny na úroveň, aká sa vyskytuje raz za sto rokov.

V tejto situácii nemožno vylúčiť evakuácie, povedal zástupca dolnorakúskej hajtmanky Stephan Pernkopf v piatok večer novinárom s tým, že pokračuje budovanie mobilných bariér. Hasiči popoludní vyrazili zatiaľ na 312 zásahov.

Predpovede z dopoludnia hovorili o zrážkach do 300 milimetrov na štvorcový meter a prudkom nárazovom vetre. „Celková poveternostná situácia znamená, že máme v celej spolkovej krajine plošnú krízovú situáciu,“ povedal Pernkopf.

V pohotovosti sú aj cestári, ktorí už zasahovali aj so zimnou technikou vzhľadom na silné sneženie v predhorí Álp. Zimné jazdné podmienky v horách alebo vyvrátené stromy viedli k uzavretiu viacerých ciest.

Rakúske železnice zastavujú dopravu

Viedenské letisko oznámilo, že cestujúci musia v dôsledku počasia počítať s meškaniami. Železničná spoločnosť ÖBB uviedla, že na viacerých tratiach zastavila preventívne dopravu, a to od soboty rána do pondelka večera. V Dolnom Rakúsku zrušili aj početné podujatia.

Počasie spôsobilo podobné problémy aj v ďalších častiach Rakúska. Automobilová organizácia ÖAMTC upozornila, že najmä v Korutánsku, Salzbursku, Štajersku a Dolnom Rakúsku vyhlásili povinnosť používať snehové reťaze. Vodičov tiež vyzvali, aby v budúcich dňoch necestovali, ak to nebude nevyhnutné.

Meteorológovia predpovedali v piatok a v sobotu najväčšie zrážky vo Viedni, Dolnom Rakúsku, Burgenlande a Hornom Rakúsku, veľkej časti Salzburska, v Hornom Štajersku a Tirolsku.

V sobotu podľa posledných prognóz dažde na západe krajiny ustanú, čo však neplatí pre sever a východ Rakúska. V pondelok by mali zrážky pretrvávať v oblasti od Viedne a Eisenstadtu po Salzburg. Zlepšenie počasia výhľadovo nastane až v utorok.

(tasr, dak)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac