Odráža Sedembolestná povahu Slovákov?

O nás Slovákoch sa niekedy tak tvrdí, a priznajme si, že je to priliehavé, že sme taký národ ubolený. Každý nám v histórii chcel škodiť, v súčasnosti nám škodí – a do toho ako keby zapadal aj kult Sedembolestnej matky.

20231026_123741 Peter Rusnák. Bratislavský eparchiálny biskup. Foto: Redakcia

Iné národy nazývajú Pannu Máriu inak, napríklad Francúzi Notre Dame – Naša Dáma, Maďari Nagyasszony – Veľká Pani, Poliaci Królowa Polski – Kráľovná Poľska, a východné cirkvi ju titulujú Presvätá, Prečistá, Preblahoslavená a slávna Vládkyňa. A do toho Slováci povedia – našou Paňou je Sedembolestná. Vyvoláva to dojem, ako keby sme boli ubolení a má to charakter azda kresťanského masochizmu, vyžívania sa v bolesti.

Jeden komik raz povedal, že ľudí je oveľa ľahšie rozplakať ako rozosmiať. Nie je to azda tak, že aj my Slováci sa radšej rozplačeme nad vlastnou bolesťou a nad bolesťou spôsobenou inými, než by sme sa mali nadchnúť nejakými novými a radostnými ideálmi? Dobre.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.