Morava zvládne nápor vody z ČR, povedal šéf vodohospodárov

Rieku Moravu zabezpečovali na viacerých kritických miestach, informoval Jozef Moravčík riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Vojaci pri Kopèanoch pomôžu pri preventívnom spevnení hrádze rieky Morava na Záhorí Vojaci pomáhajúci pri preventívnom spevnení hrádze rieky Morava. Foto: TASR/Ondrej Hercegh

Moravčík dodal v diskusii na Ta3, že na Dunaji bol už vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity. Všetky zložky v súčasnosti monitorujú situáciu.

Moravčík doplnil, že v súvislosti so situáciou hladiny na Dunaji začali s osadzovaním protipovodňových zábran. „Dunaj včera dosiahol 3. stupeň povodňovej aktivity po 18:00 hodine. Osadzujeme zábrany na Slovanskom nábreží aj v Devíne. Taktiež budeme zahradzovať aj na Fajnorovom nábreží a aj na Tyršovom nábreží. Na obidvoch brehoch Dunaja by mali byť práce so zahradením ukončené o 20:00,“ dodal.

Na trase Bratislava – Devín už odstránili popadané stromy a skaly z cesty. Je tam však ešte jedno miesto, kde sa môže rieka vybrežiť. Monitorujú to a pokiaľ takáto situácia nastane, budú verejnosť informovať. „Toky manažujeme už aj smerom do starého koryta Dunaja. Pre majiteľov hausbótov sme vydali plány povodňových a zabezpečovacích prác,“ doplnil s tým, že čo sa týka plavebných dráh a či sa otvoria, v tomto stave ešte nie sme a verí, že ani nebudeme.

Varoval tiež obyvateľov pred takzvanou záplavovou turistikou. Rovnako ako aj minister životného prostredia Tomáš Taraba upozornil obyvateľov, aby nechodili do blízkosti vodných tokov a predovšetkým, aby sa nepohybovali po telesách priehrad.

(mep, sita)