Putin uvažuje nad tvrdším obmedzením vývozu ruských komodít. Firmy sú zaskočené

Mnohé z ruských komodít, ako sú ropa, plyn, nikel, titán, zlato a diamanty, už podliehajú rôznym úrovniam dobrovoľných alebo povinných dovozných obmedzení či zákazov.

Snímka obrazovky 2024-08-21 o 22.27.02 Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruskí predstavitelia a manažéri sú zmätení po prekvapujúcom vyhlásení prezidenta Vladimira Putina, že Moskva by mohla obmedziť vývoz strategických komodít v reakcii na západné sankcie. A kladú si otázku, či sa to dá realizovať bez toho, aby to ublížilo Rusku viac ako Západu.

Putin tento návrh predložil v stredu (11. 9.) na zasadnutí vlády. Požiadal premiéra Michaila Mišutina, aby prišiel s nápadmi, ktoré by nepoškodili záujmy Ruska.
      
Členov ruskej vlády a šéfov firiem návrh zaskočil. Obmedzenie vývozu uránu, niklu a titánu, ako Putin navrhol, by znížilo príjmy najväčších ruských firiem v cudzej mene vrátane štátneho priemyselného konglomerátu Rostec, štátneho jadrového monopolu Rosatom a Nornickel, najväčšieho svetového producenta rafinovaného niklu. Spolu zamestnávajú asi milión ľudí a ich príjmy už ovplyvnili západné sankcie.

Rusko a Západ vstupujú do novej úrovne konfrontácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Moskva zvažuje spôsoby, ako reagovať na podľa nej takmer istý súhlas Západu, aby Ukrajina s pomocou západných zbraní útočila hlbšie vo vnútrozemí Ruska.

Samotný Putin zdôraznil, že k obmedzeniam nedôjde „zajtra“, a že nesmú poškodiť záujmy Ruska. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zdôraznil hypotetickú povahu tejto myšlienky. „Zatiaľ nie sú žiadne špecifiká, bol to návrh, aby sme sa nad tým zamysleli bez toho, aby sme si ublížili, bez toho, aby sme poškodili vlastné záujmy,“ povedal s tým, že vláda to zváži.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac