Prietok Dunaja v Rakúsku láme rekordy

Prietok Dunaja je aktuálne vyšší ako bol počas extrémnej povodňovej situácie v roku 2002, no mesto Viedeň avizuje, že je na vodu pripravené.

Austria_Floods713538072409 Cyklista sa pozerá na vodu z Dunajského kanála, bočného ramena Dunaja, ktorá sa vyliala pri observatóriu Urania v centre Viedne v nedeľu 15. septembra 2024. Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou. Foto: TASR/AP

„Dunaj vo Viedni na vstupnej stanici Korneuburg dosiahol o 01:15 prietok 10 300 kubických metrov za sekundu, čo je podľa dát druhý najvyšší prietok od vybudovania protipovodňovej ochrany Viedne v roku 1988 a tretí najvyšší, ak zahrnieme aj rok 1899,“ informuje meteorologický spravodajský portál iMeteo.

Prietok Dunaja teda aktuálne prekonal úrovne z extrémnej povodňovej situácie vo Viedni v roku 2002, kedy dosiahol 10 257 kubických metrov za sekundu. V moderných dejinách bol Dunaj silnejší len v roku 2013, keď dosiahol prietok 11 150 kubických metrov za sekundu.

Vzhľadom na výdatné zrážky v celom Rakúsku sa očakáva, že povodne na Dunaji zasiahnu aj Viedeň. „Pracovníci protipovodňovej ochrany mesta Viedeň – Viedenské vody sú pripravení na všetky možnosti,“ uviedlo mesto Viedeň pre portál Heute.

Mesto deklaruje, že protipovodňová ochrana Dunaja je „vďaka Dunajskému ostrovu a Novému Dunaju pripravená na veľké objemy vody“. Systém viedenských hrádzí dokáže odolať prietoku až 14-tisíc metrov kubických vody za sekundu.

„Nový Dunaj je vybavený tromi priehradami. Pri normálnom stave vody je to stojatá vodná nádrž. Pri vysokej hladine vody sa hrádze otvárajú. Tým sa odľahčí hlavný tok a zabráni sa povodniam,“ uvádza mesto a dopĺňa, že od výstavby Dunajského ostrova pred pol storočím je protipovodňová ochrana Dunaja vo Viedni „úspešným príbehom“.

„Osvedčila sa ako vizionárska iniciatíva, najmä po extrémnych povodniach v rokoch 2002 a 2013, ktoré Viedeň prežila prakticky bez ujmy,“ upozornilo mesto Viedeň.

(dak)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac