Prehľad trhov: Dostane sa Francúzsko z dlhov?

Finančné trhy opäť potvrdili svoju nestálosť a schopnosť meniť názory o stoosemdesiat stupňov. Začiatok septembra bol pre investorov ťažký, ale to sa zrazu akoby mávnutím čarovného prútika zmenilo.

France Point presse Michel BARNIER a l INES du Technolac Bourget du Lac Michel Barnier. Foto: Profimedia.sk

Máme za sebou veľmi dobrý týždeň, aj keď sa na trhoch prakticky nič zásadné nezmenilo. Nebola zverejnená žiadna významná správa ani makroekonomické údaje, ktoré by zásadne zamiešali karty.

Inflácia v USA sa veľmi pomaly približuje k svojmu cieľu, ale cesta k nemu bude ešte dlhá. Pochybnosti o vývoji cenovej hladiny pretrvávajú. Medzi poklesom inflácie „na papieri“ a skutočnou zmenou v reálnej ekonomike je totiž rozdiel. Aj v nasledujúcich mesiacoch bude priemerný spotrebiteľ pociťovať, že ceny tovarov a služieb budú naďalej rásť. Tento pocit bude ešte dlhší, pretože zadlžené štáty budú musieť v roku 2025 zvýšiť dane, čo znamená, že kúpna sila obyvateľstva sa v budúcom roku pravdepodobne výrazne nezlepší.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.