Republikáni reagujú na atentát na Trumpa: Aj naďalej sa ho budú snažiť zabiť 

Viacerí straníci prezidentského kandidáta Donalda Trumpa reagujú na v poradí už druhý pokus o atentát na jeho osobu. Demokratov obviňujú z ohrozenia Trumpa tým, že ho označujú za hrozbu pre demokraciu, píše Politico.

Snímka obrazovky 2024-08-05 o 5.59.18 Donald Trump. Foto: TASR/AP

„Táto rétorika proti prezidentovi Trumpovi, tento naratív, že (Trump) bude ďalším diktátorom, že prichádza ďalší Hitler, to sa musí zastaviť. Stačí,“ povedal v nedeľu v rozhovore pre Fox News republikán Mike Waltz.

„A keď máte tento naratív prichádzajúci z ľavice, z [médií], dokonca od volených predstaviteľov, že Trumpa treba zastaviť všetkými prostriedkami, nemalo by nikoho prekvapiť, že sa títo ľudia radikalizujú a podnikajú takéto akcie.“

Zakladateľ neziskovej organizácie Turning Point USA Charlie Kirk na sociálnej sieti X napísal, že Trumpa sa budú snažiť zabiť aj naďalej. „Toto sa zastaví len vtedy, keď v novembri zvíťazíme.“

Bývalý prezident po nedeľnom pokuse o atentát podľa Politica rozoslal odkazy s nápismi „Moje odhodlanie je silnejšie po ďalšom útoku na môj život,“ a „nikdy sa nevzdám“. Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson po návšteve Trumpa v jeho sídle Mar-a-Lago na X napísal, že „žiadny líder v americkej histórii nevydržal viac útokov a zostal taký silný a odolný. Je nezastaviteľný.“

Republikán Brian Mast označil rétoriku demokratov za „viac než zlú“, členka Snemovne reprezentantov USA Anna Paulina Lunaová obvinila „radikálnu ľavicu“ z presadzovania „nezodpovednej rétoriky“, ktorá „spôsobuje, že sa ľudia zrania“.

Floridský guvernér Ron DeSantis, Trumpov niekdajší súper v boji o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany, ktorý ho odvtedy podporil, v nedeľu povedal, že štát začína vlastné vyšetrovanie incidentu.

Republikánski zákonodarcovia a Trumpovi spojenci medzitým vyzvali na opätovné zvýšenie bezpečnosti bývalého prezidenta. Po júlovej streľbe v Butleri bola posilnená ochrana Trumpovej tajnej služby. Ric Bradshaw, šerif okresu Palm Beach, však v nedeľu na tlačovej konferencii priznal, že bezpečnosť okolo Trumpa nie je taká prísna, aká by bola pri úradujúcom prezidentovi.

Incident odsúdili viacerí lídri vrátane ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na incident uviedol, že väzbami medzi údajným útočníkom a Ukrajinou by sa mali zaoberať americké špeciálne služby. „Hra s ohňom má svoje následky. V prvom rade by to mala byť hlavná starosť a hlavybôľ špeciálnych služieb USA,“ vyjadril sa Peskov.        

Medzi politikmi, ktorí odsúdili nedeľňajší prípad, je i britský premiér Keir Starmer. Ten uviedol, že incident ho hlboko znepokojil. „Násilie nemá nikde žiadne miesto v politickej diskusii,“ vyhlásil.

(mas)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac