Video: V naživo vysielanom prenose zažili zemetrasenie. Hosťom bola prezidentka

Moldavskú prezidentku Maiu Sanduovú živel prekvapil v pondelok počas rozhovoru v televízii.

Moldova Presidential Elections Moldavská prezidentka Maia Sanduová. Foto: Profimedia.sk

Otrasy, ktorých epicentrum bolo v susednom Rumunsku, Sanduovú viditeľne prekvapili, zachovala však pokoj, pričom len prevrátila oči a pousmiala sa, informujú agentúry Reuters a AP.

„Nasledujúce týždne budú veľmi, veľmi nabité,“ hovorila Sanduová v závere naživo vysielaného rozhovoru zhruba o 17.40 h, keď zrazu v televíznom štúdiu došlo k viditeľnému otrasu. Prezidentka len prevrátila oči a usmiala sa.

„Panebože, tu sa deje niečo zaujímavé,“ povedala moderátorka verejnoprávnej televízie Moldova 1. „Premiéra v priamom prenose, zemetrasenie,“ dodala. „Vyzerá to tak, že áno,“ odpovedala prezidentka, pričom sa s moderátorkou zhodla na tom, že ich rozhovor tak mal „nezvyčajný záver“.

Zemetrasenie, ktoré malo podľa americkej geologickej služby USGS magnitúdu 5,2, bolo cítiť v Moldavsku aj na juhu Ukrajiny. Epicentrum otrasov, ktoré vychádzali z hĺbky vyše 126 kilometrov, bolo v župe Buzau, ktorá leží v seizmicky aktívnej oblasti, uvádza rumunská agentúra Agerpres. Nespôsobilo však nijaké škody.

Podľa šéfa rumunského výskumného inštitútu INFP Constantina Ionesca bolo zemetrasenie súčasťou bežnej seizmickej aktivity v tejto oblasti, kde k takýmto otrasom s magnitúdou presahujúcou číslo 5 môže dochádzať aj približne raz za dva roky. „Bolo ho cítiť aj v Bukurešti, no oveľa silnejšie ho bolo cítiť v Moldavsku, v Kišiňove,“ povedal Ionescu.

(tasr)