Reuters: Pri záplavách od Rumunska po Poľsko zahynulo najmenej 17 ľudí

Agentúra Reuters uverejnila reportáž o "najhorších povodniach za viac ako dve desaťročia" v Európe.

Záplavy v Rakúsku Cyklista sa pozerá na vodu z Dunajského kanála, bočného ramena Dunaja, ktorá sa vyliala pri observatóriu Urania v centre Viedne v nedeľu 15. septembra 2024. Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou. Foto: TASR/AP

Zaplavenie stále hrozí poľskému mestu Nisa a situáciu pozorne sledujú aj pri Brnenskej priehrade.

V českom meste Litovel, ktoré v pondelok zo 70 percent zaplavila voda hlboká jeden meter, obyvatelia opisovali svoj strach. „Utekala som preč, pretože voda veľmi rýchlo stúpala v blízkosti domu,“ povedala pre agentúru 39-ročná Renata Gáborová.

V Ostrave pretrhnutá hrádza na rieke Odra pri jej sútoku s riekou Opava spôsobila zaplavenie priemyselnej oblasti mesta vrátane chemického závodu a miestnej koksovne. 

Agentúra upozorňuje, že zatiaľ čo v niektorých oblastiach voda ustupovala, v iných, vrátane poľského mesta Vroclav s približne 600-tisíc obyvateľmi, sa v pondelok posilňovala obrana pred záplavami, ktoré k nim smerovali.

„Je to mesto ako v apokalypse… Je to mesto duchov,“ povedal pre agentúru šestnásťročný Szymon Krzysztan, ktorý stál na námestí poľského mesta Ladek.

„Armagedon… Doslova to všetko vytrhalo, pretože nemáme ani jeden most. V Ladeku zmizli všetky mosty. Sme prakticky odrezaní od sveta,“ povedal zas 70-ročný Jerzy Adamczyk.

Vláda v Poľsku vyhlásila v postihnutých oblastiach stav prírodnej katastrofy a uviedla, že na pomoc obetiam vyčlenila jednu miliardu zlotých (230 miliónov eur). Premiér Donald Tusk uviedol, že je v kontakte s predstaviteľmi ostatných postihnutých krajín a že požiadajú Európsku úniu o finančnú pomoc.

Poľská polícia uviedla, že v dôsledku povodní v Poľsku zahynuli štyria ľudia. V Českej republike zomreli traja. V Rumunsku zabili záplavy sedem ľudí. V nedeľu zahynul rakúsky hasič a v spolkovej krajine Dolné Rakúsko našli dvoch mužov vo veku 70 a 80 rokov utopených v ich domoch, uviedol v pondelok hovorca polície.

(dak)