Šimkovičová o štrajku kultúrnej obce: Je to psychologická vojna

Ministerka kultúry na utorkovej tlačovej konferencii potvrdila, že sa so zástupcami štrajkujúcich stretáva.

1 Martina Šimkovičová. Foto: MK SR

Ministerka kultúry pripomenula, že po odvolaní manažérov zo Slovenskej národnej galérie (SNG) a Slovenského národného divadla (SND) – Alexandry Kusej a Mateja Drličku – sa na Slovensku síce zdvihla vlna obrovskej nevôle v kultúrnej obci, ale obe inštitúcie fungujú ďalej.

Aktivity ľudí z kultúry, ktorí vyhlásili štrajkovú pohotovosť, považuje za „psychologickú vojnu“.

„Čo nás na ministerstve kultúry, v SNG aj SND teraz trápi je, že sa musí hasiť to, čo sa tam nezvládlo v rámci manažovania,“ povedala Martina Šimkovičová (nom. SNS).

V pondelok sa ministerka rozprávala s generálnymi riaditeľmi oboch inštitúcií. „Počula som výstižné pomenovanie, že v SND je to ako na mínovom poli a neviete, na čo stúpite – či to je problém ekonomického, právneho alebo personálneho charakteru,“ dodala šéfka kultúry.

Poverená riaditeľka SND Zuzana Ťapáková podľa nej potvrdila zlyhanie predchádzajúcich vedúcich divadla v súvislosti s umelecko-dekoračnými dielňami. „Ako sme hovorili už v júni, priestory sú nevyhovujúce. Je tam problém aj ten, že tam môže prísť do kontaktu s elektrickou energiou. V súčasnosti sú dielne opustené, sú tam len ľudia, ktorí tam môžu pracovať,“ vysvetlila Šimkovičová.

Čo sa týka zamestnancov SND, ktorí majú k štrajkovej pohotovosti „najbližšie“, najviac podľa nej kričia tí, ktorí majú úväzky mimo SND. „Žiaľ, pani riaditeľka musela konštatovať, že veľa divadelných predstavení muselo byť odložených, pretože sa nemohli hrať, keďže títo herci mali aktivity mimo SND,“ poznamenala.

Čo sa týka SNG, skritizovala aktuálne vytopenie týchto priestorov. „Určite si pamätáte, ako Kusá obhajovala rekonštrukciu SNG, ukazovali sme aj konkrétne čísla. Chválila sa aj cenou za architektonický skvost za rok 2023. SNG sa však nachádza v záplavovej zóne a ak sa robili architektonické projekty, muselo sa vychádzať z tohto faktu. Dnes tam zateká, tlačí tam spodná voda a poverený zastupujúci generálny riaditeľ nerobí nič iné, len sa snaží zachraňovať diela, ktoré v SNG sú,“ zhodnotila Šimkovičová.

Poverený riaditeľ SNG Anton Bittner ministerku doplnil, že vyčíňanie počasia zasiahlo viaceré objekty v správe národnej galérie. Či už ide o spadnuté steny, zatekanie, ako aj pleseň a tlak spodnej vody. Týka sa to okrem SNG napríklad aj Zvolenského zámku či Galérie Ľudovíta Fullu.

„V pondelok sme preventívne balili piesok do vriec, aby odsávali vodu a ochránili sme techniku v suteréne,“ povedal. Mrzí ho, že SNG, ktorú pre vyčíňanie počasia pred viac ako dvoma desaťročiami zatvorili a minulo sa na jej rekonštrukciu 80 miliónov eur, je v súčasnosti v rovnakom stave.

Šimkovičová kolegu doplnila a vyzvala štrajkujúcu kultúrnu obec, aby sa pozbierali na zachránenie kultúry. „Na rekonštrukciu a opravy toho, čo tento manažérsky skvost roka nezvládol. Aby sa tam opäť mohlo vystavovať, veď aj to je časť kultúry,“ uzavrela.

Generálny riaditeľ Sekcie kultúrneho dedičstva a štátneho jazyka Peter Lukáč doplnil, že problémov v súvislosti s galériou je oveľa viac. Jedným z nich sú veľmi malé priestory pre stále expozície, čo bude potrebné v budúcnosti riešiť. Menoval aj enormnú energetickú náročnosť novozrekonštruovanej budovy.„Spotrebuje tretinu nákladov na energie celého rezortu,“ upozornil s dôvetkom, že to je nebývalé pre nedávno zrekonštruované budovy.

(max, est)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac