Blanár: Svet sa delí na dobrých, ktorí medzinárodné právo porušovať môžu, a zlých, ktorí nie

EÚ sa pretvára na federálny projekt, o ktorom spočiatku nikto nerozprával, a ktorý zasahuje do zvrchovanosti členských štátov, uviedol to v utorok minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer) na konferencii Bratislavské právnické fórum 2024.

Stretnutie ministrov zahranièia Maïarska a SR Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár. Foto: Zoltan Balogh/MTI

Šéf slovenskej diplomacie pri otvorení konferencie takisto vyzdvihol dôležitosť Vyšehradskej skupiny (V4), ktorú v rámci jej významu postavil na úroveň Európskej únie (EÚ).

Ako jednu zo súčasných úloh pre V4, ktorá podľa neho vznikla na báze porozumenia a prieniku v spoločných témach, pomenoval zastavenie zrušenia práva veta členských štátov v EÚ.

Na margo V4 rovnako podotkol, že hoci ju netvoria veľmoci, ide o zoskupenie potrebné z hľadiska diverzifikácie, ktoré musí dbať na dodržiavanie noriem medzinárodného práva.

Minister sa dotkol aj téme migrácie, pričom rozlíšil tú legálnu, pre ktorú sme budovali Schengenský priestor a ktorej sme podľa neho otvorení, a nelegálnu, ktorú odmietame a proti ktorej sme sa v rámci V4 spojili.

Politik zároveň spochybnil transformáciu eurobloku, ktorý sa z ekonomického alebo mierového projektu postupne pretvára na projekt federálny, o ktorom spočiatku nikto nerozprával, a ktorý zasahuje do zvrchovanosti členských štátov.

Blanár vo svojom prejave takisto naznačil, že európske aj národné právo sú samostatné oddelené systémy, pričom oba vraj musia mať jasné pravidlá.

„Svet sa začal deliť na tých, kde ten dobrý, ak porušuje medzinárodné právo, je to v poriadku, a ak ten zlý, nie je to v poriadku,“ uviedol Blanár.

V slovenskej metropole sa konferencia uskutočňuje od utorka do štvrtka na pôde Právnickej fakulty Univerzity Komenského, pričom ide o jej jubilejný desiaty ročník. Ústrednou témou plenárneho zasadnutia je vplyv európskeho práva na národné právne poriadky.

(ste/tod)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac