Nová eurokomisia: Ekológiu má dostať protijadrová radikálka, obranu arcijastrab z Litvy

Do čela európskej exekutívy by sa mali dostať aj funkcionári, ktorí v minulosti dohliadali na „moderovanie“ obsahu na internete, pomáhali likvidovať jadrovú energiu a presadzovali tvrdý postup voči Rusku.

leyen Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na tlačovej konferencii v Európskom parlamente v utorok 17. septembra 2024 v Štrasburgu predstavila svoj nový tím na jej ďalšie päťročné pôsobenie na čele bloku. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová oznámila v utorok v Štrasburgu návrh zloženia novej exekutívy Európskej únie aj s portfóliami a pridelenou pracovnou agendou pre jednotlivých eurokomisárov.

Funkciu podpredsedov EK by mali zastávať: Teresa Riberová (Španielsko) – výkonná podpredsedníčka pre čistý, spravodlivý a konkurencieschopný prechod; Henna Virkkunenová (Fínsko) – výkonná podpredsedníčka pre technologickú suverenitu, bezpečnosť a demokraciu; Stéphan Séjourné (Francúzsko) – výkonný podpredseda pre prosperitu a priemyselnú stratégiu; Roxana Minzatuová (Rumunsko) – výkonná podpredsedníčka pre ľudí, zručnosti a pripravenosť a Raffaele Fitto (Taliansko) – výkonný podpredseda pre kohéziu a reformy. Už od začiatku leta je známe, že Kaja Kallasová (Estónsko) bude novou šéfkou diplomacie EÚ.

Zvyšných 20 eurokomisárov navrhla von der Leyenová pre nasledovnú agendu (podľa abecedného zoznamu krajín): Hadja Lahbibová (Belgicko) – komisárka pre pripravenosť, krízový manažment a rovnosť; Ekaterina Zacharievová (Bulharsko) – komisárka pre startupy, výskum a inovácie; Kostas Kadis (Cyprus) – komisár pre rybolov a oceány; Jozef Síkela (ČR) – komisár pre medzinárodné partnerstvá; Dan Jørgensen (Dánsko) – komisár pre energetiku a bývanie.

Apostolos Tzitzikostas (Grécko) – komisár pre udržateľnú dopravu a cestovný ruch; Wopke Hoekstra (Holandsko) – komisár pre klímu, bezuhlíkové hospodárstvo a čistý rast; Dubravka Šuicová (Chorvátsko) – komisárka pre Stredomorie; Michael McGrath (Írsko) – komisár pre demokraciu, spravodlivosť a právny štát; Andrius Kubilius (Litva) – komisár pre obranu a vesmír.

Valdis Dombrovskis (Lotyšsko) – komisár pre hospodárstvo a produktivitu, implementáciu a zjednodušenie; Christophe Hansen (Luxembursko) – komisár pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo; Olivér Várhelyi (Maďarsko) – komisár pre zdravie a starostlivosť o zvieratá; Glenn Micallef (Malta) – komisár pre mládež, kultúru, šport a medzigeneračnú spravodlivosť; Piotr Serafin (Poľsko) – komisár pre rozpočet, boj proti podvodom a verejnú správu.

Maria Luísová Albuquerquová (Portugalsko) – komisárka pre finančné služby; Magnus Brunner (Rakúsko) – komisár pre vnútorné záležitosti a migráciu; Maroš Šefčovič (SR) – komisár pre obchod a hospodársku bezpečnosť a medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť; Jessika Roswallová (Švédsko) – komisárka pre životné prostredie, ochranu vody a konkurencieschopné obehové hospodárstvo. Marte Kosovej, zatiaľ nepotvrdenej kandidátke zo Slovinska, by mala pripadnúť oblasť rozširovania.

Ako bude vyzerať najužší top tím

Pokiaľ ide o členov Komisie podstatných z hľadiska Slovenska a hlavných európskych tém, pozornosť treba upriamiť na niekoľko mien.

Dôležité je meno slovenského eurokomisára Šefčoviča, ktorému navrhla šéfka exekutívy EÚ portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Šefčovič pre agentúru TASR povedal, že ekonomická bezpečnosť s prepojením na obchodnú politiku priamo nadväzuje na to, čomu sa v doterajšej eurokomisii venoval. Podľa vplyvného európskeho týždenníka Politico Šefčoviča táto nominácia prekvapila, keďže predtým boli s touto funkciou spájaní nominanti Holandska a Česka Wopke Hoekstra a Jozef Síkela, ktorého nové zaradenie médiá označujú ako „poníženie“. V ostatnom čase mal Šefčovič na starosti napríklad implementáciu Európskej zelenej dohody, pobrexitové vzťahy či spoločný nákup plynu.

Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Kubilius z Litvy sa má stať prvým komisárom EÚ pre obranu, čo je nová funkcia, ktorej cieľom je vybudovať európske vojenské výrobné kapacity v súvislosti s rusko-ukrajinskou vojnou. Portál Politico ho v minulosti označil za „arcijastraba voči Rusku“. Povedal tiež, že je „nemožné“ mať dobré vzťahy s touto krajinou. Litva patrí dlhodobo medzi najostrejšie štáty, čo sa týka kritiky Ruska a jej viacerí predstavitelia sa v minulosti vyslovili za vyslanie vojakov na Ukrajinu.

Andrius Kubilius. Foto: Profimedia.sk

Rovnako ostrý prístup voči Kremľu presadzuje aj estónska expremiérka Kaja Kallasová, ktorá nahradí Josepa Borrella na poste šéfa európskej diplomacie a ktorá sa v minulosti objavovala v užších zoznamoch potencionálnych šéfov NATO.

Kaja Kallasová. Foto: TASR/AP

Ako už zaznelo, Európsku zelenú politiku by mala mať na starosti Španielka Riberová, dvojnásobná ministerka životného prostredia. V minulosti dohliadala na koniec tamojšieho uhoľného priemyslu a taktiež vyjednala postupné vyraďovanie jadrovej energie do roku 2035. Riberová v apríli vyhlásila, že „sa ukazuje, že mantra, že jadrová energia je najlacnejšia, nie je pravdivá“. V roku 2021 bolo Španielsko na čele s ňou ostro proti začleneniu jadra a zemného plynu do zelenej taxonómie EÚ. Popri ministerskej práci sa väčšinu svojej kariéry zamerala na politiku zmeny klímy – ako štátna zamestnankyňa, vyjednávačka o zmene klímy a riaditeľka think-tanku Inštitútu pre trvalo udržateľný rozvoj a medzinárodné vzťahy so sídlom v Paríži.

Teresa Riberová. Foto: Profimedia.sk

Migráciu má mať pod palcom Rakúšan Brunner, ktorý sa bude musieť vysporiadať s odporom viacerých európskych štátov voči reforme azylovej a migračnej politiky. Podľa Leyenovej by sa mal zamerať aj na posilnenie európskych hraníc. Politicky citlivá pre neho bude aj otázka, či by sa Bulharsko a Rumunsko mali stať členmi Schengenu.

Magnus Brunner. Foto: Profimedia.sk

Slobodu na internete bude korigovať Fínka Virkunenová, ktorá pomáhala formovať pravidlá moderovania obsahu, pre ktoré sa EÚ dostala do konfliktu s viacerými veľkými technologickými gigantmi a ktoré kritizoval aj majiteľ sociálnej siete X Elon Musk.

Henna Virkunenová. Foto: Facebook

Tému právneho štátu chce Leyenová odovzdať Írovi McGrathovi, a to len zopár dní po tom, ako portál Bloomberg vydal správu o tom, že Komisia zvažuje Slovensku zastaviť eurofondy pre problémy s právnym štátom, s čím už má skúsenosti Poľsko a Maďarsko. Ide o niekdajšieho ministra financií, opisovaného aj ako „technokrat“ či „konzervatívec“. Hoci má sám sedem detí, v roku 2018 zahlasoval za legalizáciu potratov. Leyenová pri jeho predstavovaní uviedla, že ho poverila zodpovednosťou „posilniť európsky demokratický štít“. Vládne zdroje v Írsku uviedli, že McGrath dúfal v ekonomické portfólio.

Michael McGrath. Foto: Profimedia.sk

Leyenová: Podarilo sa mi zlepšiť postavenie žien

Von der Leyenová stanovila šesť priorít, ktoré podľa nej budú určovať EK pod jej vedením – posilnenie technológií, bezpečnosti a demokracie; silnejšia priemyselná stratégia; ďalší rozvoj európskych regiónov prostredníctvom kohéznej politiky; väčšia sociálna prosperita prostredníctvom odbornej prípravy; obrana európskeho sociálneho modelu a dynamickejší vonkajší rozmer.

Von der Leyenová po oznámení zloženia novej exekutívy EÚ novinárom pripomenula, že sa jej v nej podarilo zlepšiť zastúpenie žien. V navrhnutej eurokomisii ich bude 11.

Šéfka eurokomisie pre médiá uviedla, že pôvodne vlády členských krajín EÚ navrhovali len 22 percent kandidátok do 27-členného kolégia. To sa jej nepáčilo a začala presadzovať viac žien vo svojom tíme.

„Pracovala som teda s členskými štátmi a podarilo sa nám zlepšiť rovnováhu na 40 percent žien a 60 percent mužov,“ povedala Von der Leyenová.

Na úvod prezentácie svojho nového tímu zdôraznila, že každý eurokomisár prinesie svoje skúsenosti a pohľady na Európu. „Spolu budeme jeden tím pracujúci na dosiahnutí jedného spoločného cieľa. Aby bola Európa silnejšia,“ vysvetlila. Dodala, že sa podarilo vytvoriť tím kompetentných a motivovaných žien a mužov pripravených spolupracovať, aby Únia bola silnejšia, bezpečnejšia a konkurencieschopnejšia.

Von der Leyenová dosadila ženy do mnohých najvyšších portfólií s významnou pracovnou agendou. To možno vnímať aj ako jej reakciu na to, že mnohé členské štáty EÚ odmietali splniť jej požiadavku o rodovo vyváženej exekutíve a navrhovať okrem mužov aj ženy.

Na ťahu je Europarlament

Kandidáti na eurokomisárov budú v Európskom parlamente (EP) v nasledujúcich týždňoch preverovaní pre prípadný konflikt záujmov a následne vypočúvaní v príslušných výboroch EP. Keď vypočúvaniami prejdú všetci kandidáti na eurokomisárov, na najbližšom plenárnom zasadnutí EP sa hlasuje o EK ako celku a nie menovite o jednotlivých komisároch. Na schválenie EK je potrebná väčšina odovzdaných hlasov europoslancov. Ak dôjde k odobreniu Európskym parlamentom, eurokomisári nastúpia do úradu nasledujúci mesiac od hlasovania.

Predsedníčka EP Roberta Metsolová v utorok oznámila, že išlo o prvú diskusiu medzi europarlamentom a Von der Leyenovou o štruktúre a portfóliách eurokomisie. Podľa jej slov to europarlamentu pripravilo cestu k čo najefektívnejšiemu preverovaniu kandidátov na eurokomisárov a dodala, že pôjde o prísny preverovací proces.

(tod/tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac