Dunaj by v Bratislave mohol atakovať desať metrov. Z Álp sa valí ďalšia povodňová vlna

Po niekoľkých týždňoch veľmi suchého počasia zasiahli naše územie výdatné zrážky. Netýkali sa však len Slovenska, ale aj okolitých štátov. Problémom však je, že vo vysokohorských oblastiach napadal sneh. Ten sa teraz topí.

IMG_0606 Vybrežený Dunaj na Tyršovom nábreží. Foto: Štandard

Po rakúskom povodí Dunaja putuje podľa portálu iMeteo.sk ďalšia povodňová vlna a hladiny riek opäť stúpajú.

„Povodia rieky Dunaj v Hornom a Dolnom Rakúsku sú extrémne nasýtené. Dolné Rakúsko ešte v nedeľu vyhlásilo stav prírodnej katastrofy. Záplavy sú rozsiahle a mohli byť ešte horšie,“ píše portál iMeteo.sk s tým, že Rakúšania za relatívne dobrý priebeh vďačia najmä skorému vypusteniu priehrad a tiež nižšej hladine riek po dlhšom suchom období.

„Hrádze a priehrady povodňovú vlnu zmiernili, avšak v pondelok došlo v Rakúsku a v Bavorsku k ďalším výdatným zrážkam, ktoré plošne dosiahli 20 až 40 milimetrov (mm) a lokálne presiahli úhrn 50 mm. Priehrady tak už nemajú kapacitu na udržanie ďalšej vody a to sa ihneď prejavuje na vzostupoch,“ pokračuje portál.

Navyše doplňuje, že „Alpy práve zasiahlo veľmi prudké oteplenie, sneh sa až do výšky takmer 3-tisíc metrov nad morom topí a voda z tohto snehu sa teraz dostáva do povodí“.

„Druhá povodňová vlna už dorazila aj do mesta Linz, píše portál s tým, že sa ďalej šíri Rakúskom a vzostup zaznamenáva už aj Viedeň.

Čiastočne ju už podľa portálu vidíme aj na Slovensku: „Dunaj v Bratislave síce včera večer začal kulminovať, ale pred pár hodinami o 18:15 sme na Dunaji v Bratislave zaznamenali nové maximum vodnej hladiny, a to 976 cm.“

Dodajme, že hladina Dunaja sa v posledných minútach stále okolo tejto úrovne pohybuje.

„Je možné, že ešte podrastie a prelomí hranicu 980 cm, avšak podstatné je, že výraznejšie by už stúpnuť nemal. (…) Nad tisíc centimetrov sa však Dunaj v Bratislave určite nedostane a ani sa k tejto hodnote nepriblíži,“ dodáva iMeteo.sk.

„Nateraz sa neočakáva, že by povodňová vlna z Rakúska výraznejšie zhoršila situáciu v Bratislave, no spôsobí to, že tak skoro ani Dunaj neklesne. Až do zajtrajšieho večera bude hladina Dunaja v Bratislave stále na podobných hodnotách ako teraz, teda kulminovať bude až 48 hodín, čo je pomerne neštandardná situácia,“ uzatvára.

(mja, sak)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac