Vo Venezuele zadržali pre podozrenie zo sprisahania proti Madurovi

Celkovo ide o štvrtého občana USA, ktorého zadržali úrady v krajine po tom, ako bol Nicolás Maduro po tretí raz zvolený za prezidenta. Spojené štáty legitimitu volieb spochybňujú, pripomína agengúta AFP.

Vo Venezuele sa koná referendum oh¾adne desaroèia trvajúceho územného sporu so susednou Guyanou o región Esequiba Venezuelský prezident Nicolas Maduro. Foto: TASR/AP

Ako uviedol venezuelský minister vnútra Diosdado Cabello, Američana zadržali v Caracase, pričom sa uňho našli fotografie vojenských objektov a ropných i energetických zariadení. Totožnosť zadržaného Cabello, ktorý o tom informoval počas zasadnutia Národného zhromaždenia, nezverejnil.

Počas uplynulého víkendu sa objavili správy o tom, že pre podozrenie z účasti na údajnom pláne na „destabilizáciu“ krajiny boli vo Venezuele zadržaní niekoľkí cudzinci. Zatknutia nasledovali po tom, čo búrady zhabali stovky kusov zbraní.

Cabello vtedy spresnil, že zadržaní boli traja občania USA, dvaja Španieli a jeden Čech.

Britská stanica BBC uviedla, že Spojené štáty odmietli tvrdenia Venezuely, že americká Ústredná spravodajská služba (CIA) plánovala zavraždiť prezidenta Nicolása Madura a ďalších najvyšších predstaviteľov.

Cabello na to reagoval vyhlásením, že zadržaní kontaktovali „francúzskych žoldnierov“ z východnej Európy a boli zapojení do „operácie s cieľom zaútočiť“ na Venezuelu.

Dodal, že „bolo zaistených viac ako 400 pušiek“. Zadržaných obvinil aj z prípravy „teroristických činov“.

Venezuelská vláda vyhlásila, že zadržaní Španieli sú spojení s madridským Národným spravodajským centrom (CNI). Španielske vládne zdroje však pre miestne médiá deklarovali, že dvojica nepatrí k žiadnej spravodajskej organizácii.
Podľa českého spravodajského servera iRozhlas české veľvyslanectvo v kolumbijskej Bogote zaslalo v súvislosti so zadržaním občana ČR nótu na tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

Mariana Wernerová z odboru komunikácie ministerstva zahraničných vecí ČR doplnila, že českí diplomati sú v kontakte s kolegami z ministerstiev v USA a Španielsku.

Podľa zistenia servera Neovlyvní.cz zadržaným Čechom je 33-ročný muž, ktorý je aktívnym záložníkom 43. výsadkového pluku v Chrudimi. Server dodal, že muž pôsobil päť rokov v Singapure, kde diaľkovo vyštudoval právo na Londýnskej univerzite. Po návrate do Česka pracoval pre štátnu správu a následne pôsobil v armáde.

Správa o zadržaní cudzincov prišla po tom, čo venezuelská vláda odvolala svojho veľvyslanca v Španielsku na konzultácie a predvolala si španielskeho veľvyslanca vo Venezuele.

Vystupňovala tak diplomatické napätie po prezidentských voľbách z konca júla, v ktorých podľa venezuelských úradov opäť zvíťazil Maduro. Opozícia jeho víťazstvo spochybnila a západné štáty jej väčšinou dávajú za pravdu.

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac