Klimatická zmena je väčšou hrozbou ako terorizmus, povedal britský šéfdiplomat

Labouristický minister zahraničia David Lammy v prejave po sto dňoch vo funkcii tiež vyhlásil, že klimatická otázka spolu s degradáciou prírody bude „ústrednou pre všetko, čo ministerstvo zahraničných vecí bude robiť“.

David Lammy pred prvým zasadnutím Dolnej snemovne britského parlamentu po predèasných vo¾bách v Británii Britský minister zahraničných vecí David Lammy. Foto: TASR/AP

„Je to nevyhnutne dôležité vzhľadom na rozsah hrozby, ale aj rozsah príležitosti,“ dodal podľa televízie BBC.

„Táto hrozba pravdepodobne nie je pociťovaná tak naliehavo ako hrozba teroristu alebo imperialistického autokrata. Ale je zásadnejšia. Je systémová, všadeprítomná a zrýchľuje sa smerom k nám,“ uviedol ďalej Lammy.

Minister zahraničia Spojeného kráľovstva poznamenal, že vláda jeho krajiny odštartuje globálnu iniciatívu na urýchlenie zavádzania čistej energie.

Tohtoročné leto prinieslo do viacerých oblastí sveta rekordné záplavy, keďže Severnú Ameriku a časti juhovýchodnej Ázie postihli extrémnejšie poveternostné javy, ako sú hurikány a cyklóny. Okrem toho búrka Boris v uplynulých dňoch spôsobila chaos v strednej Európe.

Hoci je príliš skoro pripisovať túto udalosť klimatickým zmenám, vedci predpovedajú, že región bude v dôsledku rastúcich teplôt vlhkejší.

(sita)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac