Fico vás oklamal, odkázal Šimečka voličom koalície

Progresívne Slovensko (PS) v reakcii na konsolidačný balík opatrení vlády uviedlo, že sa dotkne najmä tých najzraniteľnejších.

Snímka obrazovky 2024-09-05 o 14.37.46 Predstavitelia Progresívneho Slovenska: Jaroslav Spišiak (vľavo), Michal Šimečka (uprostred) a Peter Bátor. Reprofoto: FB/PS

„Každému z nás zasiahnu do života nové opatrenia. Nedá sa to nazvať inak ako Ficova drahota, doba, ktorá nás čaká a spôsobil ju tzv. sociálny demokrat,“ povedal predseda PS Michal Šimečka.

V hrubom vypočítali, koľko budú opatrenia stáť bežnú trojčlennú rodinu. „Nepoznáme presné parametre opatrení, avšak vyjde to na tisíc eur ročne. Určite to nie je to, čo očakávali jeho voliči. Robert Fico vás oklamal, keď na jar hovoril, že nechce ísť cestou zvyšovania daní a chce konsolidáciu, ktorá sa nedotkne sociálneho štandardu tisícok ľudí,“ vyhlásil.

Ľudí musí podľa jeho slov urážať, keď vidia, že vláda nevie ušetriť na sebe. Narážal tým na dvojnásobné zvyšovanie platov ministrov, ako aj zavedenie doživotnej renty pre premiéra a snahu o doživotnú rentu aj pre generálneho prokurátora.

Stranícky ekonomický expert Štefan Kišš predsedu PS doplnil, že daň je ako povodeň a dotkne sa všetkých.

„V dokumentoch sa písalo, že vláda potrebuje skonsolidovať 1,6 alebo 1,7 miliardy eur. Teraz prišla s balíčkom 2,7 miliardy. Kde je tá stratená miliarda?“ pýtal sa Kišš. Šimečka v reakcii uviedol, že miliarda je akousi „rezervou predsedu vlády“, ktorá bude slúžiť na „rozdávačky“.

Kišš zhodnotil, že vláda sa nezamyslela nad sofisitkovanejšími opatreniami a preto očakáva v budúcom roku infláciu vyššiu ako päť percent a pokles reálnych miezd.

(max)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac