Holandsko chce trvalú výnimku z migračných a azylových pravidiel EÚ

Žiadosť predložila Európskej komisii (EK) nová holandská vláda na čele so Stranou slobody (PVV) Geerta Wildersa v stredu, ide o bezprecedentný krok zo strany zakladajúceho členského štátu.

Royal couple starts with New Year's receptions Geert Wilders. Foto: Profimedia.sk

Holandský kráľ Viliam Alexander už v utorok predstavil na spoločnom zasadnutí oboch komôr parlamentu program vlády premiéra Dicka Schoofa. Tá už predtým tvrdila, že chce vytvoriť „najprísnejší azylový režim v histórii“.

Plán holandskej vlády ohľadom opt-outu (trvalú výnimku) však nemá podľa Euronews veľkú šancu na úspech, pretože by si vyžadoval opätovné prepracovanie veľmi citlivých právnych predpisov EÚ a mohol by otvoriť bránu pre podobné požiadavky od ostatných členských krajín.

Je zároveň nepravdepodobné, že by ostatné štáty boli ochotné vyhovieť želaniu Haagu. Vylúčenie Holandska z migračného systému Únie by nevyhnutne spôsobilo vlnu žiadateľov o azyl smerom k susedným krajinám, čo by mohlo znamenať krízu na hraniciach.

Komisia už predošlý piatok v očakávaní vládneho programu jasne uviedla, že všetky členské štáty sú viazané existujúcimi pravidlami a že o akejkoľvek výnimke z ich dodržiavania by sa malo rokovať pred ich schválením, nie po ňom. V máji pritom Holandsko hlasovalo za všetky právne predpisy, ktoré tvoria nový migračný pakt EÚ.

Štvorkoalícia chce podľa vládneho programu tiež sprísniť pravidlá zlučovania rodín žiadateľov o azyl. PVV nečakane vyhrala voľby, ktoré sa konali vlani v novembri. Po náročných rokovaniach sa Wilders dohodol na koalícii s pravicovo-liberálnou Ľudovou stranou slobody a demokracie (VVD) expremiéra Marka Rutteho, konzervatívnou Novou spoločenskou zmluvou (NSC) a Roľnícko-občianskym hnutím (BBB). Aby umožnil jej vznik, Wilders oznámil, že sa nebude uchádzať o funkciu premiéra.

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac