Lietadlo s dvomi švédskymi ministrami sa pre poruchu muselo vrátiť na letisko

Na palube lietadla bola švédska ministerka zahraničných vecí Maria Malmer Stenergardova a minister spravodlivost Gunnar Strömmer.

airplane-7429725 Lietadlo, ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Kľúčové bezpečnostné stretnutie oboch ministrov v Turecku preto budú musieť odložiť, uviedli v stredu švédski predstavitelia. Švédske ministerstvo zahraničných vecí ozrejmilo, že posádka a cestujúci neboli v bezprostrednom ohrození.

Stenergardová a Strömmer plánovali na stretnutí s tureckými predstaviteľmi rokovať o bezpečnostnom pakte, ktorý krajiny uzatvorili pred vstupom Švédska do NATO. Pakt bol jednou z podmienok, ktoré si určila Ankara pre schválenie vstupu škandinávskej krajiny do Aliancie.

Turecko schválilo švédsku žiadosť o vstup do NATO v januári 2024 po viac ako ročnom odklade. Následne sa v marci tohto roka stalo členským štátom. Štokholm však musel predtým zmeniť protiteroristické zákony a zasiahnuť aj proti členom Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorých Turecko spolu s USA a EÚ označujú za teroristov.

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac