Nemeckí vojaci budú v Iraku nasadení dlhšie, odobrila to vláda

Ministri rozhodli, že mandát na vyslanie do 500 mužov a žien predĺžia do 31. januára 2026.

Nemeckí vojaci v Mali. Foto: Profimedia.sk Nemeckí vojaci v Mali. Foto: Profimedia.sk

„Cieľom nasadenia je udržateľne podporiť iracké ozbrojené sily a bezpečnostné zložky, zaistiť bezpečnosť a stabilitu v Iraku a zabrániť opätovnému posilňovaniu teroristickej organizácie Islamský štát,“ povedal zastupujúci hovorca vlády Wolfgang Büchner.

O mandáte rozhodne ešte Bundestag. Aktuálny mandát platí do konca októbra. Pokračujúcu podporu Nemecka proti hrozbám zo stranu Islamského štátu si podľa slov Büchnera vyžiadala iracká vláda. „Nemecké ozbrojené sily sa naďalej podieľajú na misii NATO v Iraku (NMI) a operácii Inherent Resolve,“ dodal hovorca.

Islamský štát roky ovládal veľké územia v Iraku a v susednej Sýrii, medzičasom o ne už prišiel. Bunky Islamského štátu však v oboch krajinách naďalej aktívne pôsobia.

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac