Blanár na stretnutí so Sybihom zopakoval, že nepodporujeme Ukrajinu v NATO

Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár na stretnutí s ukrajinským náprotivkom Andrijom Sybihom prediskutoval, ako chceme Ukrajine pomáhať humanitárne a ako predchádzať problémom s dodávkami ruskej ropy a plynu cez ukrajinské územie.

Snímka obrazovky 2024-09-18 o 17.53.41 Andrij Sybiha a Juraj Blanár. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Oceňujeme, že pán minister po svojom vymenovaní navštívil Slovensko ako jednu z prvých krajín,“ povedal na úvod Blanár. Spoločné zasadnutie vlád Ukrajiny a Slovenska sa uskutoční 7. októbra blízko Užhorodu.

Blanár povedal, že s ukrajinským náprotivkom „veľmi otvorene“ hovorili o suverénnom postoji SR k situácii na Ukrajine.

„Jednoznačne tvrdíme, že ide o porušenie medzinárodného práva a podporujeme Ukrajinu v jej teritoriálnej celistvosti. Ale zároveň sme veľmi otvorene povedali, že konflikt nemá vojenské riešenie. Preto sme prezentovali našu veľkú snahu o hľadanie mierového riešenia čím skôr,“ povedal Blanár.

Sibyha ocenil snahu SR a to, že vždy bola prítomná na mierovom návrhu prezidenta Volodymyra Zelenského. Pochválil aj spoluprácu so Slovenskom v súvislosti s odmínovaním Ukrajiny.   

Sibyha podľa Blanára potvrdil, že ďalšie mierové rokovanie musí byť s účasťou Ruskej federácie.

Blanár poznamenal, že Slovensko chce naďalej Ukrajinu podporovať po humanitárnej stránke a pomáhať bude aj s prípravou na zimu, najmä čo sa týka dodávok elektrickej energie.

Konzultovali aj o tom, ako v budúcnosti predísť takým nepríjemnostiam, ako bolo pridanie ruskej ropnej spoločnosti Lukoil na sankčný zoznam Ukrajiny, čo prerušilo dodávky ropy do Maďarska a na Slovensko cez ropovod Družba. 

„Požiadali sme ich, aby boli zachované koridory na transport ruskej ropy aj plynu cez ukrajinské územie a budeme hľadať riešenie, ktoré bude prijateľné aj pre ukrajinskú stranu,“ skonštatoval šéf slovenskej diplomacie.

Dodal, že Ukrajinu čaká pred vstupom do EÚ „dlhá a tŕnistá cesta“, ale má na nej podporu Slovenska. Sybiha sa poďakoval za to, že chceme zdieťa svoje skúsenosti z integračného procesu.

„Pohľad na členstvo v NATO máme rozdielny. Myslíme si, že členstvom Ukrajiny v NATO budú vytvárané ďalšie konflikty, ale rešpektujeme právo Ukrajiny vybrať si, kam chcú smerovať,“ povedal Blanár.

Aj prezident SR Peter Pellegrini prijal v stredu v Prezidentskom paláci ministra zahraničných vecí Ukrajiny. Pellegrini vyjadril vieru, že blízke vzťahy medzi Slovenskom a Ukrajinou zostanú naďalej zachované.

„Veľmi by som si prial, aby čo najskôr utíchlo rinčanie zbraní na Ukrajine,“ uviedol. Prezident SR podporuje konkrétne kroky, ktorými sa podľa neho Slovensko môže a chce podieľať tak na humanitárnej a ekonomickej pomoci Ukrajine, ako aj na jej následnej obnove. „Táto skutočná pomoc pomôže nielen obyvateľom Ukrajiny, ale môže z nej profitovať aj východná časť Slovenska,“ skonštatoval.

(est, tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac