Izrael je na začiatku novej fázy vojny, tvrdí tamojší minister obrany

Joav Gallant vyhlásil začiatok "novej fázy" vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone.

FtYAFxTaUAAUc_2 Izraelský minister obrany Joav Galant. Foto: X

Gallant sa v stredajšom prejave k izraelským vojakom nezmienil o výbuchoch komunikačných zariadení v Libanone, ktoré sa odohrali v utorok a v stredu, ocenil však prácu izraelskej armády a bezpečnostných orgánov so slovami, že „výsledky sú mimoriadne pôsobivé“.        

Uviedol tiež, že po mesiacoch vojny proti militantom z hnutia Hamas v Pásme Gazy sa „ťažisko presúva na sever presmerovaním zdrojov a zložiek“. „Sme na začiatku novej fázy vo vojne – vyžaduje si odvahu, odhodlanie a výdrž,“ dodal.        

V stredu v Libanone vybuchovali vysielačky a solárne panely, posledné správy hovoria o deviatich obetiach a vyše 300 zranených. V utorok v Libanone koordinovane vybuchli stovky osobných komunikačných zariadení, tzv. pagerov. Zranenia utrpelo približne 2800 ľudí a najmenej 12 ľudí zraneniam podľahlo. Medzi zranenými boli údajne mnohí príslušníci proiránskeho hnutia Hizballáh, ktorí z Libanonu bojujú proti Izraelu, existuje preto podozrenie, že za útokmi stojí Izrael.        

Útoky, ktoré Izrael nekomentoval, vyvolali opätovné obavy, že konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom by mohol vyústiť do vojny.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac