Ukrajina lobuje v USA, aby jej predali vrtuľníky Viper, ktorým sa Kaliňák vyhýba

Kabinet Roberta Fica sa ešte nevyjadril, či kúpi dvanásť bojových vrtuľníkov Viper. Uprednostňuje radšej stíhačky a protivzdušnú obranu. Ukrajina sa snaží získať nám ponúkané stroje a dohodnúť s USA ich výrobu na svojom území.

AH-1Z Viper Takeoff Technik riadi útočný vrtuľník AH-1Z Viper. Foto: Profimedia.sk

Zatiaľ čo Slovensko váha nad plánom predchádzajúcej vlády kúpiť dvanásť bojových vrtuľníkov AH-1Z Viper od Spojených štátov, ukrajinskí predstavitelia zintenzívnili lobovanie vo Washingtone s cieľom získať tieto stroje, informuje portál Defense News.

Predaj vrtuľníkov tohto typu schválilo americké ministerstvo zahraničných vecí ešte v júli tohto roka za odhadovanú cenu 600 miliónov dolárov (v prepočte takmer 540 miliónov eur), čo je výrazné zvýšenie v porovnaní s pôvodnou ponukou 340 miliónov dolárov, ktorú dostala predchádzajúca slovenská vláda.

Zľavu čiastočne spôsobilo to, že Washingtonu padla dohoda s pôvodne plánovaným príjemcom – Pakistanom.

Zľavu chceme využiť na niečo iné

Za pôvodnú nižšiu sumu sme navyše podľa exšéfa rezortu obrany Jaroslava Naďa (Demokrati) mali dostať aj príslušenstvo, rakety AGM-114 Hellfire II, počiatočnú logistickú podporu, výcvik pilotov a technikov. Naď avizoval, že takýto nákup má v skutočnosti hodnotu vyše jednej miliardy eur a obchod označil za veľmi výhodný.

USA v novej špecifikácii uvádza o niečo horšiu výbavu ako tú, ktorú Slovensko pôvodne požadovalo. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer) sa k téme nákupu vrtuľníkov stavia vyhýbavo. V auguste pre Štandard povedal, že čaká na oficiálny návrh od Američanov a ten podľa stanoviska rezortu obrany ešte stále neprišiel.

„Ministerstvo obrany SR eviduje, že Agentúra pre obrannú bezpečnosť a spoluprácu (DSCA) informovala Kongres USA o zámere predložiť v najbližšej dobe cenovú ponuku na dodanie 12 bojových vrtuľníkov AH-1Z Viper Slovensku. Ministerstvo obrany však oficiálnu cenovú ponuku na stole stále nemá – až keď bude doručená, vyjadríme sa k nej v stanovenom termíne,“ znie odpoveď rezortu.

Vysokopostavený predstaviteľ blízky rokovaniam pre Defense News uviedol, že Bratislava sa teraz zameriava na to, aby si zľavu z Viperov mohla uplatniť na nákup stíhačiek F-16 alebo systémov protivzdušnej obrany. Podľa neho je z toho Washington znechutený.

Ukrajina chce stroje aj vyrábať

Dopyt po strojoch má náš východný sused. Ukrajinský poslanec Vadym Ivčenko prezradil, že Ukrajina prejavuje záujem o tieto vrtuľníky od roku 2022.

„Tieto vrtuľníky potrebujeme pre našich vojakov, ktorí bojujú na fronte v ukrajinských provinciách Doneck, Záporožie a ďalších regiónoch, ale aj pri vedení operácie v Kurskej oblasti,“ povedal Ivčenko pre Defense News.

Ako člen parlamentného bezpečnostného výboru Ivčenko napísal list americkým zákonodarcom, aby presvedčili Bidenovu administratívu, aby presmerovala Vipery do Kyjeva, ak ich Slovensko odmietne. „Slovensko by sa malo rozhodnúť, aké zbrane a vybavenie potrebuje pre svoju armádu, a ak tieto vrtuľníky nepotrebuje, ich dodávka na Ukrajinu by sa mala uskutočniť čo najskôr,“ povedal.

Ivčenko uviedol, že Kyjev sa usiluje o to, aby sa výroba vrtuľníkov uskutočnila v určenom závode na Ukrajine. „Chceme prehĺbiť našu priemyselnú spoluprácu so Spojenými štátmi a vyrábať takéto vrtuľníky na Ukrajine,“ tvrdí zákonodarca. „Túto zahraničnú investíciu by garantovala ukrajinská vláda.“

Takú kúpu sme neplánovali

Štandard už v minulosti upozornil na to, že Slovensko nákup bojových vrtuľníkov neplánovalo. Dlhodobý plán rozvoja rezortu ministerstva obrany s výhľadom do roku 2035, ktorý v roku 2022 podpísal Naď, sa o nich totiž vôbec nezmieňoval.

Ako sme upozornili minulý rok v júni, náklady na jednu letovú hodinu Viperov v podmienkach USA prevyšujú sumu 20-tisíc dolárov (asi 18,5-tisíca eur). Keďže stroj je konštruovaný na päťtisíc letových hodín prevádzkového života, dá sa jednoducho spočítať, že údržba jedného stroja by stála počas celej životnosti zhruba 92 miliónov eur.

(est)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac