Pagery boli pri výbuchoch v Libanone vybavené nástražným systémom s vysokovýbušným materiálom

Informoval o tom predstaviteľ bezpečnostných zložiek. Explózie pripisované Izraelu začal Libanon vyšetrovať v utorok, uviedol súdny predstaviteľ a dodal, že bezpečnostné zložky pracujú na identifikácii ich príčiny. 

Lebanon_Israel_Pagers_Exploding720682073120 Ľudia sa zhromaždili pred nemocnicou, do ktorej priviezli zranené osoby po explózii pagera v Bejrúte v utorok 17. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Utorkové výbuchy pagerov zranili vyše 2800 ľudí a vyžiadali si 12 obetí. Nová vlna výbuchov vysielačiek a solárnych panelov v stredu mala za následok deväť obetí a 300 ľudí utrpelo zranenia, informovalo ministerstvo zdravotníctva.        

„Údaje naznačujú, že zariadenia boli predprogramované, aby sa odpálili, a obsahovali výbušniny umiestnené vedľa batérie,“ povedal na margo utorkových výbuchov predstaviteľ bezpečnostných zložiek pod podmienkou anonymity.        

Niektoré vybuchnuté zariadenia podľa tohto zdroja preskúmali, avšak „väčšina z nich bola zničená a zhorela“. Podľa neho je nepravdepodobné, že by lítiové batérie v zariadeniach explodovali v dôsledku prehriatia.        

„Výbuch lítiových batérií vyvolá incident typu požiar… ktorý spôsobí menšie popáleniny, avšak výbuchy týchto zariadení spôsobili vysokovýbušné materiály,“ povedal pre agentúru AFP.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac