Americkí a európski diplomati budú rokovať o vývoji na Blízkom východe

Vo štvrtok sa vysokopostavení diplomati zo Spojených štátov, Británie, Nemecka, Francúzska a Talianska stretnú v Paríži. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom v stredu informovala agentúra AFP.        

Snímka obrazovky 2024-08-20 o 6.10.51 Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Účasť na schôdzke v metropole Francúzska podľa agentúry potvrdil taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. K spojencom Washingtonu sa po rokovaniach v Káhire o možnostiach prímeria v Pásme Gazy pridá aj šéf americkej diplomacie Antony Blinken.        

Stretnutie sa uskutoční v čase rastúcich obáv z vypuknutia regionálnej vojny. K eskalácii zrejme prispeli aj posledné dva dni, počas ktorých došlo v Libanone k sérii výbuchov pagerov a iných osobných komunikačných zariadení.        

Libanonského militantné hnutie Hizballáh z tohto bezprecedentného útoku obvinilo Izrael; ten sa k situácii zatiaľ oficiálne nevyjadril. Izraelský minister obrany Joav Galant iba v stredu vyhlásil začiatok „novej fázy“ vojny.        

Po takmer roku bojov proti militantom z hnutia Hamas v Pásme Gazy sa podľa Galanta „presúva ťažisko presmerovaním zdrojov a zložiek“ na sever Izraela, kde dochádza takmer k dennému cezhraničnému ostreľovaniu s Hizballáhom.        

Spojené štáty po prvej utorkovej sérii výbuchov v Libanone, ktoré si vyžiadali najmenej 12 obetí a vyše 2800 zranených, vyjadrili potrebu diplomatického riešenia v konflikte medzi Hizballáhom a Izraelom.        

Nová vlna explózií vysielačiek a solárnych panelov v Libanone v stredu mala za následok 14 obetí a vyše 450 ľudí utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva.        

Blinken počas návštevy Káhiry, kde sa snažil obnoviť rokovania sprostredkovávané Egyptom, Katarom a USA, vyhlásil, že prímerie v Pásme Gazy by bolo najlepším spôsobom, ako zastaviť šírenie násilia na celom Blízkom východe.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac